Statsminister Erna Solberg la fredag ut et innlegg på sin Facbook-profil hvor hun går i rette med måten Facebook de siste ukene har sensurert Nick Uts historiske bilde fra en rekke norske samfunnsdebatanter og redaktører sine kontoer.

– Her ser vi et bilde som har vært med på å forme verdenshistorien. Et bilde av et vettskremt barn som flykter fra krig, skriver Solberg.

Og fortsetter:

– Jeg setter pris på arbeidet Facebook og andre medier gjør for å stoppe bilder og innhold som viser overgrep og vold. Det er viktig at vi alle bidrar til å bekjempe vold og overgrep mot barn.

Og til slutt:

– Men Facebook tråkker feil når de sensurerer slike bilder. Det bidrar til å bremse ytringsfriheten.

Bildet Solberg har publisert har blitt slettet flere ganger fra nyhetsmediers og privatpersoners kontoer.

OPPDATERING: Like etter kl. 11.30 har Solbergs oppdatering forsvunnet fra Facebook. Statsministeren skal ikke ha fjernet bildet på egen hånd, får DN opplyst.

 

Bakgrunn: Tusenvis deler dette bildet på Facebook i protest

 Mandag ble forfatter Tom Egeland, som har kommet med sterk kritikk av Facebook for å sensurere hans innlegg, stengt ute fra nettsamfunnet Facebook i et døgn. (+)

Aftenposten vier hele forsiden til Facebook-kritikk

Hele Aftenpostens forside er i dag viet den samme debatten.

Aftenpostens forside fredag 9. september.
Aftenpostens forside fredag 9. september. (Foto: Faksimile)
«Dear Mark Zuckerberg» står det med store bokstaver over hele fronten på Aftenposten. Forsiden er dekket med bildet fra Vietnamkrigen som har blitt heftig debattert de siste ukene etter at nettsamfunnet begynte å sensurere det, skriver NTB.

Sjefredaktør i avisen Espen Egil Hansen skriver et åpent brev til Facebook-sjef Mark Zuckerberg. Hansen har fått beskjed om å slette bildet.

«Nå skriver jeg til deg for å fortelle at jeg ikke vil etterkomme kravet om å fjerne et dokumentarfoto fra Vietnamkrigen tatt av Nick Ut. Ikke nå, og ikke i fremtiden», skriver Hansen.

Inviterer til Facebook-møte

Kulturminister Linda Hofstad Helleland skriver på sin Facebook-side at hun vil invitere Facebook og norske redaktører til et møte om ytringsfrihet på det sosiale mediet.

Helleland, og kunnskapsminister Torbjørn Røe-Isaksen, har også lagt ut det ikoniske bildet på sin Facebook-side.

– Vi som er brukere av Facebook, enten vi er privatpersoner, politikere, mediehus eller annonsører, må legge press på Facebook slik at de viser større åpenhet og lager klarere retningslinjer, skriver Helleland.

– Ja, Facebook er et privat firma. Ja, de har formell rett til å styre sine sider. Ja, det er avgjørende å hindre overgrep. Men å fjerne dette bildet handler ikke om noe av det, skriver Røe-Isaken.

Facebook ønsker ikke å konkret svare på spørsmål om Erna Solbergs kritikk, men svarer nå gjennom sitt svenske pr-byrå Spotlight:

– Mens vi erkjenner at dette bilde er ikonisk, er det vanskelig å lage et skille mellom å tillate et fotografi av et nakent barn i det ene tilfellet og ikke i andre, skriver en anonym talsperson.

Les hele Facebooks svar her: Slik svarer Facebook på Solberg-kritikken  

 

Les mer om saken: Nettavisen-redaktør utestengt fra Facebook

Facebook: - Vi har ingen regler mot kritikk av våre retningslinjer

Norske og nordiske mediehus spør Facebook om geografisk blokkering kan brukes for slippe til innhold som bryter med nettsamfunnets forbud, for eksempel om nakenhet. (+)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:
Uvenn med Facebook magasinet+

Den 28 år gamle jusstudenten saksøkte Facebook. Og vant.