Facebook lanserte i dag «Home», en ny brukeropplevelse for smarttelefoner basert på Android. Home er ikke en app, men et helt brukergrensesnitt som gjennomsyrer telefonen.

- Mange trodde vi ville lage et eget operativsystem. Men det er ikke riktig måte, tror vi. Google er laget som et åpent system som lar oss endre engenskaper og utseende om vi vil, sier utviklingsdirektør Cory Ondrejka.

I stedet for den vanlige hjemmeskjermen med klokke, snarveier og værmelding får man med Facebook Home oppdatert innhold fra Facebook-nyhetsstrømmen hele tiden. Man får se bilder fra Facebook-kontakter som dekker hele skjermen og et helt nytt meldingssystem, kalt «Chatheads».

- Dette er den klart beste måten å oppleve Facebook på, sier Facebook-gründer Mark Zuckerberg.

Får annonser
Home skal også være en mulig inntektskilde for Facebook, ikke bare et lim som fester brukerne til tjenesten. Mark Zuckerberg bekreftet i etterkant av presentasjonen at man må forvente å se annonser på Facebook Home med et enkelt «Jepp!»

- Det er ingen annonser ved lansering, men jeg er sikker på at det kommer en dag, fortsatte Zuckerberg ifølge The Verge.

Facebook Home lanseres på utvalgte Android-telefoner 12. april i USA. Når det kommer til Norge er ikke bekreftet ennå. En egen versjon for nettbrett kommer om «noen måneder». Kun telefoner med Android 4.1 og 4.2 er støttet.

Nye funksjoner
Cover Feed er en funksjon som fungerer som et bildespill over hva vennene dine deler på Facebook. Når du slår på telefonen kommer de siste oppdateringene opp på skjermen i fullskjerm. Hvis det ikke er et bilde som er delt får man se profilbildet til kontakten.

Man får også varslinger i Cover Feed. Tapte anrop, meldinger, innsjekkinger, likes og lignende. Ikke bare for Facebook, men også andre tjenester (første utgave vil ikke støtte så mange andre tjenester, riktignok).

Chatheads
Chatheads er en helt ny meldingsfunksjon. Den fungerer sammen med andre meldingstjenester du har på telefonen.

- Vår oppgave er å la deg holde kontakt med vennene dine. Hvilken tjeneste du bruker er ikke det viktigste, derfor samler vi alle på ett sted, sier Zuckerberg.

Chatheads fungerer på den måten at når du får en melding på Facebook, som sms eller en annen støttet tjeneste kommer en boble opp på skjermen. Boblen viser profilbildet til den som har sendt meldingen. Dersom boblen er i veien kan du flytte den rundt på skjermen. Du kan også velge å skjule boblen.

Åpner du meldingen får du en samordnet meldingstråd med kontakten eller en gruppe kontakter på tvers av meldingstjenester.

Med Chatheads får man virkelig se forskjellen på en app og et skall. Chatheads krever ikke at man veksler fra den appen man bruker til en meldingsapp. Chatheads legger seg oppå appen man bruker.

- Vi ønsker å ha menneskene i sentrum, ikke appene. Det er hele tanken bak Home, sier Zuckerberg fra scenen i Manlo Park i California.

App Launcher
Den siste nøkkelfunksjonen i Facebook Home er App Launcher. Dette er en tjeneste som lar deg samle dine mest brukte apper i en mappe det er enkelt å komme til. I App Launcher har Facebook også lagt til snarveier som raskt lar deg dele til Facebook når som helst.

Facebook har lagt ut denne introduksjonsvideoen på sine hjemmesider og Youtube:
&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;b&gt;HTC First&lt;/b&gt;&lt;br/&gt; Som lekkasjene har antydet ble det også lansert en ny HTC-telefon, HTC First. Dette blir den første telefonen med Facebook Home forhåndsinstallert.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;Under presentasjonen ble HTC First lansert til en subsidiert pris på 99 dollar, eller 575 kroner. Den vil også være tilgjengelig fra 12. april. Når den kommer til Norge - og til hvilken pris - vet vi ikke ennå.&lt;/p&gt;&lt;p &gt; &lt;b&gt;Les også: &lt;br/&gt; &lt;relation source="escenic-migration" sourceid="2590255" &gt;&lt;field name="title"&gt;Ditt neste mobilselskap: Facebook, Google eller Microsoft?&lt;/field&gt;&lt;/relation&gt; &lt;/b&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="w8deskable"&gt;true&lt;/field&gt;&lt;field name="w8payment"&gt;&lt;value&gt;default&lt;/value&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="dncommentsenabled"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="isopinionarticle"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="showarticlefooterbyline"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Teknologi" relevance="1.0"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.