En av utlånsforetakene som har spesialisert seg på utlån til næringseiendom og bolig, Eiendomskreditt i Bergen, er i ferd med å få nye hovedeiere.

Må bli godkjent

Bergensinvestor Trond Mohn (73) gjennom Meteva as og Bjarne Rieber (80) med familie gjennom R Transit as har inngått avtaler om å overta vel 22 prosent hver av Eiendomskreditt, tilsammen cirka 45 prosent. Det gjenstår et endelig vedtak på en ekstraordinær generalforsamling neste uke, og at Finanstilsynet godtar oppkjøpet.

– Tilsynet skal vurdere egnethet og størrelsen på eierposten til de nye eierne. Målet er at kjøpet blir gjennomført innen nyttår, sier administrerende direktør Jan Kaare Hellevang i Eiendomskreditt til DN.

Følg utviklingen på Oslo Børs på DN Investor.

Fire banker selger

En del av transaksjonen er at Mohn og familien Rieber går inn med 122 millioner kroner i frisk egenkapital. I tillegg kjøper de to ut fire av de største eierne – Sparebanken Vest, Sparebanken Sør, Sparebanken Øst og Fana Sparebank. 80 mindre sparebanker blir værende som eiere.

– De fire bankene, som er mellomstore i norsk målestokk, har kommet til at eierskapet ikke passer med fremtidige strategiske planer. Samtidig har det kommet frem at den planlagte utlånsveksten er for lav om bankene beholder eierskapet som en ren finansiell investering, sier Hellevang.

Eiendomskreditt har en forvaltningskapital på nær fem milliarder kroner. Trond Mohn besvarte ikke DNs henvendelser torsdag.

Les også:

Høstsur dag for Ulltveit-Moe, må punge ut 37 mill på Rec-terminer dnPlus

700 må gå hos svensk gigant

Satser alt på inkasso dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.