Den tidligere varslede interne granskningen av uregelmessige forhold i Yara er nå avsluttet.

Advokatfirmaet Wiersholm, som på oppdrag av Yara-ledelsen har stått for arbeidet, har avdekket lyssky forhold på omkring 100 millioner kroner.

DN.no får opplyst fra Yara at Wiersholm-rapporten har kostet rundt 30 millioner kroner. I tillegg løper det advokatutgifter på denne saken, en foreløpig ukjent sum.

Funnene bekrefter følgende tidligere rapporteringer:

Libya
Det er dokumentert at det er gitt uakseptable tilbud om en betaling til en konsulent i 2007, relatert til etableringen av Libyan Norwegian Fertilizer Company (Lifeco). Det er imidlertid ikke dokumentert at selve betalingen til konsulenten er blitt gjennomført, ifølge rapporten.

India
Det er dokumentert funn av en uakseptabel utbetaling på 1 million dollar, rundt 6 millioner kroner, til en konsulent i India i 2007, relatert til forhandlinger med Krishak Bharati Cooperative Limited (Kribhco).

Sveits
Det er avdekket en rekke utbetalinger over flere år på til sammen omtrent 15 millioner dollar, omkring 90 millioner kroner, fra selskapet Balderton i Sveits.

Utbetalingene er gått til personer ansatt i eller tilknyttet selskaper som er leverandører til Yara eller Balderton.

Det er i tillegg avdekket utbetalinger fra Balderton som ikke har forretningsmessig grunnlag, ifølge rapporten.

Skuffet
Den interne granskningen ble iverksatt etter at uregelmessige forhold ble oppdaget og varslet til Økokrim, ifølge Yara.

- Det er naturligvis skuffende å konstatere at det har forekommet uakseptable betalinger fra Yara, sier konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i en kommentar.

Av hensyn til Økokrims pågående etterforskning har ikke Yara konkludert på spørsmål som har med enkeltpersoners eller enkeltselskapers ansvar i saken å gjøre, opplyses det.

Det pekes også på at Wiersholm har hatt tilgang på et mindre bevismateriale enn Økokrim.

Yara holder et orienteringsmøte om hovedfunnene i Wiersholms granskningsrapport i dag klokken 10.00 i Yaras lokaler i Bygdøy Allé 2.

Stor regning
Regningen for Yaras konsulentbruk og advokatbistand i forbindelse med en rekke søksmål og korrupsjonsgranskninger de to siste årene, inkludert bestikkelsene i seg selv, har passert en halv milliard kroner. Og da er ikke effekten på aksjekurs, renommé, tapte muligheter og besparelser hensyntatt.

Ifølge Dagens Næringsliv, brukte selskapet ifjor 224 millioner kroner på blant annet advokatutgifter og konsulenter. I selskapets årsrapport for 2010 kommer det frem at advokatutgiftene var på 191 millioner kroner. Det tilsvarer en økning på over 17 prosent fra 2010 til 2011.

I tillegg til korrupsjonssakene har Yara det siste året kranglet heftig med dets partner i Australia, Pankaj Oswal. Oswal har blant annet saksøkt Yaras gjødselfabrikk i India for 2,7 milliarder kroner. Også krangelen med Oswal har antagelig bidratt til vekst i gjødselselskapets advokatutgifter de siste årene, ifølge DN.

Det er ikke kjent hvor mye andre granskningsrapporter har kostet.

Les også:
Granskninger har kostet Yara dyrt


Thorleif Enger pågrepet og siktet

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.