Viltnemnda måtte lørdag avlive en syk gåsenebbhval som gjentatte ganger satt seg fast i grunt vann ved Sotra. Ifølge NRK  var dette den første gåsenebbhvalen som har blitt dokumentert i Norge. Da forskere senere åpnet magesekken på dyret var det et trist syn.

– Magen var helt fullstappet av plast. Rundt 30 plastposer i tillegg til en del småplast. Det er veldig trist, sier zoolog og førsteamanuensis Terje Lislevand ved Universitetet i Bergen.

Skapte en propp i fordøyelsessystemet

Ifølge kringkasteren var tarmsystemet i hvalen fullstendig tømt for næring og alt tyder på at hvalen har hatt det vondt.

– Det er det ingen tvil om. Jeg tør ikke anslå hvor lang tid det har tatt før han har fylt opp magesekken med plastposer. I dette tilfellet har plastpartikler hopet seg opp og skapt en propp i systemet, sier Lislevand.

Marin forurensning er et økende problem og ifølge FNs miljøprogram havner over åtte millioner tonn plastsøppel i verdenshavene årlig. 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.