– Jeg gjorde investeringen min på ett og et halvt minutt mens jeg spiste matpakken min, sier Stavanger-mannen Claus Skålevik (48), som til vanlig jobber med reklame, film og foto gjennom sitt eget firma.

Fondet hans, «Claus fond», gjorde det best blant de over 20.000 spillerne i DNs aksjespill Fantasyfond i påskeuken med en avkastning på rett over 15 prosent. Børsen var kun åpen de tre første dagene og stengte tidlig på onsdagen.

Da Skålevik begynte å spille Fantasyfond, satte han sammen med en portefølje bestående av de fire hydrogenselskapene Nel, Hydrogenpro, Everfuel og Hexagon Composite, i tillegg til flyselskapet Norwegian. Han har ikke rørt sammensetningen av fondet siden.

– Det var ikke veldig mye omtanke bak. Det handlet om å plukke de aksjene som hadde største sjanse for å få en stor endring, sier Skålevik.

Les om den første ukevinneren av Fantasyfond: Kaja Brevik (26) topper Fantasyfond: – Jeg tok en helomvending

Han kjente til de fleste av aksjene på forhånd, og viser til at Hexagon produserer beholdere som kan lagre hydrogen. Hexagon-aksjen steg nesten 12 prosent på Børsen forrige uke, og var i så måte medvirkende til at Skålevik gikk av med seieren blant Fantasyfond-spillerne den uken. Norwegian var investeringen som bidro aller mest av aksjene i porteføljen med oppgang på 20 prosent etter at selskapet fikk med seg kreditorene på en ny redningsplan etter børsslutt fredagen før. Denne uken er aksjen imidlertid ned mer enn ti prosent igjen.

Har troen på hydrogen

Selv følger Skålevik samme strategi i Fantasyfond som når han investerer privat eller gjennom firmaet sitt. Han følger spesielt med på energisektoren.

– Jeg tror på at dette er en sektor som kan gi store utslag i tiden som kommer. Det har vært veldig dramatisk i den sektoren, og jeg tror ikke dramaet er over. Jeg tror at potensialet for hydrogen globalt er veldig stort, sier Skålevik og peker på transportsektoren som et eksempel.

Han sier han investerer etter en klar fremtidsvisjon der hydrogen har en økende plass.

– Jeg tror de som oppdager det nå, er litt sent ute. Min fremtidsvisjon er alt fra selvkjørende biler og at vi har nye typer energilagring.

Dette er nytt i Fantasyfond
Nå kan du konkurrere mot venner og bekjente. Registrer deg på fantasyfond.no
01:45
Publisert:

– Liker å gå mot strømmen

Skålevik sier han fascineres av tanken bak en investering og ser på aksjer som en gjettekonkurranse.

– Én ting er å snakke om hva fremtiden vil bringe. En annen ting er å faktisk sette penger på det. For min del er aksjer en ting der jeg må tenke annerledes enn andre. Jeg liker å gå mot strømmen. Aksjer for meg handler om å tørre å kjøpe når andre ikke vil det, sier Skålevik, og gir en klar metafor:

– Aksjer for meg er en spåkule. Det er å få lov til å gjette med penger.

Stavanger-mannen forteller at alle investeringene hans utelukkende er innenfor teknologi, transport og energi. Han begynte tidlig å interessere seg for de grønne aksjene, og elbilprodusenten Tesla ble raskt en favoritt.

– Generelt liker jeg å våge å se muligheter som andre ikke ser. Jeg er fascinert av grunnleggende aksjeregler: Kjøp når alle andre selger, og selg når alle andre kjøper. Jeg liker høy risiko, og jeg liker å gamble, sier Skålevik.

Han mener at man som investor ikke må være redd for å gjøre feil og at man må tåle både opp- og nedturer.

– Aksjer er både et slag i trynet og en dans på roser.

DNs aksjespill Fantasyfond har kort tidshorisont og legger opp til at man kan prøve å ta risiko i aksjemarkedet og lære underveis – uten å tape ekte penger. I virkeligheten anbefales privatinvestorer å ha lang tidshorisont, sette seg godt inn i selskapene man investerer i og være klar over at aksjeinvesteringer er risikabelt.

Vil du lære mer om aksjemarkedet? Få nyheter, videoer, guider og kommentarer på DN.no/aksjer(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.