Widerøe-pilot Carl Magnus Van Veen Aas (27) stakk av med seieren i vårens runde av aksjespillet Fantasyfond, og danket dermed ut 16.179 konkurrenter.
Med fondet Vanveens oppnådde han en avkastning på 116 prosent i løpet av de seks ukene spillet varte – en periode der hovedindeksen faktisk falt 0,6 prosent.
Dét er imponerende i seg selv, men minst like imponerende er avstanden på 21,2 prosentpoeng ned til nummer to.
Aas ledet spillet sammenhengende de siste to–tre ukene, og han innrømmer at det var psykologisk vanskelig å skulle forsvare ledelsen.
– Jeg har et ekstremt konkurranseinstinkt og blir litt gæren, så det var helt uaktuelt å miste den førsteplassen, ler han.
Han var likevel ikke bekymret for å overtenke eller bli for ivrig, og mener man i et slikt spill må tillate seg å være dynamisk nok til å avvike fra strategien når det er nødvendig.
– Jeg begynte å se på hva konkurrentene gjorde. Det ville vært dumt å ikke ha de samme doblingskandidatene som dem, og for eksempel tok jeg inn masse it-selskaper i tilfelle ett av dem skulle bli kjøpt opp, sier han.
Nylig har de tre it-selskapene Mercell, Ørn Software og EcoOnline mottatt bud som har fått aksjekursene til å skyte i været, og ekspertene mener det vil komme flere oppkjøp fremover.
Offshore avgjorde
Det er likevel ingen tvil om at det var den voldsomme oppturen for offshoresektoren som ble den definerende historien for vårens runde av Fantasyfond. Hadde man ikke satset på denne sektoren, hadde man i praksis ingen sjanse til å hevde seg i toppen.
Men timing har også mye å si, og det gjelder å være tidlig nok inne til å få med seg hele oppturen.
Det var først to uker inn i spillet at Solstad Offshore og PGS gjorde sine inntog blant de fem mest populære aksjene blant deltagerne.
Da hadde førstnevnte allerede steget 154 prosent, mens PGS var opp 43 prosent. For de resterende fire ukene ga Solstad faktisk bare ni prosent avkastning, mens PGS steg nye 40 prosent.
Konklusjonen er klar: De deltagerne som ikke hadde offshore-aksjer fra starten, havnet kraftig på etterskudd og fikk få muligheter til å ta igjen forspranget.
For de seks ukene samlet var det særlig fire offshore-aksjer som skilte seg ut med minst en dobling av aksjekursen:
- Solstad Offshore steg 177,7 prosent
- Golden Energy Offshore Services steg 143,9 prosent
- Dof steg 127,9 prosent
- PGS steg 100,3 prosent
Med brukket rygg siden 2014
Bakteppet for oppturen i offshoreindustrien er den ganske brutale endringen i synet på energisikkerhet etter at Russland invaderte Ukraina, uttalte Christian Brugård, leder for offshore og fornybar i Clarksons Platou, til DN.
Han pekte på at offshore- og oljeservicemarkedet har ligget nede med brukket rygg siden 2014, og at det i årene siden har vært en gradvis tilnærming mellom tilbud og etterspørsel. Skip er blitt skrapet mens det har vært liten tro på disse markedene, og ratene har vært holdt lave.
Da synet på industrien ble endret nærmest over natten, mener Brugård det var lite som skulle til for å sette i gang en kraftig opptur.
Oljeprisen holdt seg høy og steg 15,4 prosent gjennom de seks ukene Fantasyfond varte.
Holdt seg til strategien
Carl Magnus Van Veen Aas var blant dem som hadde satset på en spisset offshoreportefølje fra start, og han ønsket da heller ikke å avvike dramatisk fra strategien i innspurten.
I stedet utvidet han satsingen med flere aksjer i samme sektor, og tok blant annet inn Borr Drilling, Shelf Drilling og Golden Energy Offshore Services. Særlig førstnevnte, der Tor Olav Trøim er blant de største eierne, bidro sterkt med en opptur på rundt 30 prosent i løpet av et par uker.
Piloten brukte teknisk analyse for å time kjøp og salg av aksjer, og innrømmer at det har gått med «ekstremt mye tid» til Fantasyfond på fritiden.
Samtidig trekker han frem at konkurrenter har gjort det bra med andre strategier.
– Det er morsomt å se at det er flere veier til målet. Mange sier det er umulig å tjene på aktiv kortsiktig trading, men jeg har lykkes med det. Samtidig er det andre på topp ti som har sittet med den samme porteføljen gjennom hele perioden.
For sammenlagtseieren i Fantasyfond får Van Veen Aas 100.000 kroner investert i indeksfond fra Kron, i tillegg til at han får 10.000 kroner for hver av seirene i DN-ligaen og Kron-ligaen.
– Hva skal du bruke premiepengene på?
– Samboeren og jeg skal på en liten utenlandstur og kose oss, og så skal vi gi litt til veldedighet. Men ellers vil majoriteten gå inn i enkeltaksjer, som er min lille hobby jeg har drevet med i flere år allerede. Jeg har fortsatt tro på oljeservice, en sektor jeg begynner å kjenne godt, sier han, men legger til:
– Jeg vil nok ikke satse egne midler på så usikre aksjer som for eksempel Dof. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.