Årets deltagere i aksjespillet Fantasyfond har fått en tøff start. Siden spillet startet 2. mai har hovedindeksen på Oslo Børs falt to prosent. Majoriteten av spillerne har negativ avkastning så langt, noe som gjør at kampen om hovedpremien på 100.000 kroner fremdeles er svært åpen. Det er fortsatt mulig å melde seg på, og starter man nå vil man ha et bedre utgangspunkt enn de som er i minus.

En som derimot har truffet bra i starten er jusstudenten Ava Moghadam (20), som med fondet «simsalabim» har vært oppe på 70. plass av rundt 13.900 deltagere hittil. Nå har hun tatt grep for å klatre ytterligere på resultatlisten.

– Jeg prøver noe nytt etter å ha sett på topplisten. Jeg la merke til at alle har de samme tre aksjene: Solstad Offshore, Dof og PGS. Hvis jeg skal vinne, må jeg skille meg fra de andre, resonnerer Moghadam.

For det er ambisjonen – å vinne. I så fall vil hun bli den første kvinnelige Fantasyfond-vinneren så langt. Tre sesonger av aksjespillet har gitt tre mannlige vinnere, og av 30 ukevinnere har 29 vært menn. Dette til tross for at rundt 30 prosent av spillerne har vært kvinner.

– Det er på tide at en kvinne vinner. Jeg er med for å vinne! slår Moghadam fast.

– Adrenalinkick!

Derfor har hun nå kastet Solstad Offshore ut av porteføljen. Delvis for å skille seg ut fra de andre på topplisten, og delvis på grunn av en enkel, teknisk analyse. De siste månedene har aksjen beveget seg mellom 13–14 kroner og opp mot 20 kroner på det meste.

– Jeg har fulgt med på aksjen i en stund, og hver gang den har steget til 20 kroner, så går den ned igjen, forklarer Moghadam, som byttet ut aksjen på rundt 19 kroner tidligere i uken.

Det viste seg imidlertid å være i tidligste laget, siden Solstad-aksjen avsluttet uken på 37,65 kroner etter en eventyrlig oppgang.

Samtidig har hun vektet seg noe ned i Dof, mens hun beholder PGS.

Moghadam, som studerer ved Universitetet i Stavanger, begynte i likhet med mange andre å interessere seg for investeringer i aksjemarkedet ved starten av koronapandemien for to år siden.

– Jeg synes det er kjempegøy, fordi det er så relatert til politikk og hvordan verden forandrer seg. Man må se det større bildet for å forstå aksjemarkedet. Det er utrolig spennende, og det kan være en lettere måte å tjene penger på enn gjennom en vanlig jobb, sier hun, og legger til:

– I tillegg kan det være et adrenalinkick!

Smaken på enkeltaksjer

Også Tora Grieg Teigland (22), som studerer økonomi på andreåret i Edinburgh, kjemper helt i toppen av Fantasyfond takket være hovedsakelig offshoreaksjer.

Det er i kontrast til at hun i hovedsak har investert egne penger i indeksfond.

Tora Grieg Teigland gjør det skarpt i Fantasyfond.
Tora Grieg Teigland gjør det skarpt i Fantasyfond. (Foto: Privat)

– Jeg har stor respekt for markedet, men i spillet har jeg valgt en mer risikabel strategi siden det bare varer seks uker. Jeg har stor tro på olje og gass på grunn av tilbud og etterspørsel i det korte bildet. Det er litt over forventning at de aksjene har steget så raskt, men jeg ser an utviklingen fra dag til dag, sier hun.

Til tross for at hun er midt i eksamensperioden bruker studenten en del tid hver morgen på å lese aksjenyheter.

– Før så jeg mest på markedet som helhet, men nå har jeg fått smaken for å følge med på enkeltaksjer for å forstå hvorfor de ulike stiger og faller på grunn av ting som rapporter, sjefsavganger og analytikeruttalelser, sier Grieg Teigland.

Høy giring

Det store spørsmålet er naturligvis hvor lenge oppturen kan fortsette for offshore-aksjene, som nylig har fått profilerte investorer som Celina Midelfart, Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen inn på eiersiden.

Se bare på avkastningen fra og med mandag 2. mai:

  • Solstad Offshore: 154 prosent
  • DOF: 117 prosent
  • Siem Offshore: 66 prosent
  • PGS: 43 prosent

Analytiker Bård Rosef i meglerhuset Pareto minner om at alle fire er selskaper med høy operasjonell og finansiell giring, noe som gjør aksjene spesielt eksponert.

– Solstad har for eksempel netto gjeld på omtrent ni ganger markedsverdien av aksjene. En 10 prosent økning av verdiene tilsvarer derfor 100 prosent økning i aksjekurs. Risikoen på nedsiden er naturlig nok også høy, sier han.

Pareto-analytiker Bård Rosef minner om høy risiko i selskaper med mye giring.
Pareto-analytiker Bård Rosef minner om høy risiko i selskaper med mye giring. (Foto: Paretosec)

Rosef mener det er tydelig at oljeservicemarkedet er i bedring. Han peker på at investeringsbudsjettene på etterspørselssiden kommer kraftig opp i år, samt at anbudsaktiviteten fremover i tid er den beste på lenge.

På tilbudssiden er verdikjeden kraftig redusert etter mange år med minimale investeringer og store kapasitetsreduksjoner, spesielt etter at pandemien brøt ut i 2020, ifølge analytikeren.

– I sum gjør det at vi nå ser konturene av et marked med potensiell kapasitetsmangel i mange deler av leverandørindustrien uten nye, store investeringer. Det gir flere oljeservice-bedrifter prisingsmakt overfor sine kunder for første gang siden 2014, og vi tror på kraftig forbedrede marginer i mange segmenter, sier Rosef.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.