Å bli rik på aksjer er i teorien enkelt. Alt man trenger å gjøre er å kjøpe på bunn og selge på topp.

I praksis er det dessverre de færreste som klarer akkurat det, for det finnes ingen fasit for når en positiv eller negativ kursutvikling snur.

Widerøe-pilot og Fantasyfond-deltager Carl Magnus Van Veen Aas (28) har foreløpig truffet bedre enn de drøyt 16.000 andre deltagerne i aksjespillet, og troner på førsteplass med fondet Vanveens.

Carl Magnus Van Veen Aas solgte på topp.
Carl Magnus Van Veen Aas solgte på topp. (Foto: Privat)

– Jeg fikk med meg hele oppgangen i blant annet Dof, Solstad Offshore og PGS, og klarte å selge meg ut på toppen. Det var nok en del som ventet en dag for lenge. Jeg tror mye av potensialet i kursene er tatt ut på kort sikt, selv om selskapene kan gjøre det bra på lengre sikt. Noen av selskapene trenger nok en avklaring på gjeldssituasjonen først, sier han.

«Lottoaksjer»

Forskningssjef Geir Linløkken i Investtech har mer enn 20 års erfaring med teknisk analyse av aksjer. Teknisk analyse går kort forklart ut på å bruke den historiske kursutviklingen til en aksje for å forutse den fremtidige utviklingen. De lærde strides om dette er en god analysemetode, men den er svært utbredt.

Linløkken mener Veen Aas gjorde rett i å kvitte seg med særlig Solstad Offshore, som svinger så kraftig at han omtaler det som en «lottoaksje».

Likevel mener Linløkken at å selge vinneraksjer for tidlig er en av de vanligste feilene som investorer gjør.

Tre råd til småsparere

Linløkken har tre klare råd basert på de vanligste feilene uerfarne investorer gjør:

  • Kjøp og sitt på aksjer som har steget og er i stigende trender.
  • Selg og hold deg unna aksjer som har falt og er i fallende trender.
  • Ikke kjøp aksjene som svinger aller mest, de såkalte lottoaksjene.

– Aksjer stiger fordi investorer betaler høyere priser enn før for å få kjøpt de. Kursstigningen indikerer at ting går bra med selskapet og at optimismen er økende. Aksjer i en stigende trend fortsetter ofte å stige mye lengre enn mange tror, og gjør det ifølge Investtechs forskning mye bedre enn aksjer i fallende og horisontale trender, sier han.

Linløkken mener derfor at i stedet for å sikre gevinst for tidlig bør man sitte i en aksje til den har passert toppnoteringen og utløst et salgssignal – det vil si at den positive trenden er over for denne gang.

Tomra steg 3000 prosent

Han trekker frem panteselskapet Tomra som et eksempel som har ligget i en stigende trend over veldig lang tid. Tilbake i 2009 steg aksjen fra 10 til 15 kroner, en oppgang på 50 prosent, og mange var nok da fristet til å selge.

De som gjorde det har nok ergret seg i ettertid – for Tomra steg og steg, nesten uavbrutt, opp til over 300 kroner.

De tålmodige, langsiktige investorene kunne dermed fått 3000 prosent avkastning.

Etter toppen ved årsskiftet ble imidlertid den stigende trenden brutt, noe som utløste salgssignal. Siden har Tomra-aksjen falt 40 prosent.

For å forstå når et salgssignal utløses, er det mange forskjellige tekniske indikatorer Linløkken følger med på. Det er kombinasjonen og tydeligheten av disse som er avgjørende.

Han mener at det er mye lettere for småsparere å se på en aksjes kursbevegelser enn å forstå selskapets fundamentale verdi og alle makroøkonomiske forhold som kan påvirke virksomheten.

– Men det man skal være litt varsom med når man gjør teknisk analyse manuelt er at man ofte ser det man vil se, særlig når signalene ikke er helt tydelige. Derfor er det bedre å bruke en datamaskin, sier han.

Roger Berntsen, analytiker i nettmegleren Nordnet, mener fordelen med teknisk analyse er at det er regelstyrt. Så lenge man klarer å følge reglene bør det derfor kunne være en effektiv metode.

– Men jo kortere sikt man ser på, jo mer tilfeldig blir det. Det viktigste å forstå er at i det lange løp henger aksjekursen sammen med inntjeningen og inntjeningsutsiktene. Fra mitt ståsted blir det derfor litt for enkelt med teknisk analyse, for verden går ikke i rette linjer, sier han.

Berntsen mener at hvis man skal bruke teknisk analyse for å ta investeringsbeslutninger, så må man være villig til å bruke tid på å lære om de ulike mønstrene man skal se etter.

– Til syvende og sist handler alt i livet om at du vet hva du holder på med, det er der risikoen ligger, sier han.

Kjøpssignal i Kahoot

Van Veen Aas har nylig gjort flere utskiftninger i porteføljen sin i Fantasyfond, der teknologiaksjen Link Mobility er et av de nye tilskuddene.

Han begrunner det med forrige ukes nyhet om at et amerikansk oppkjøpsfond vil kjøpe teknologiselskapet Mercell Holding, noe som resulterte i en umiddelbar dobling av aksjekursen.

Og mandag steg Ørn Software 34 prosent etter varsel om bud på selskapet.

Nå snakkes det om muligheten for lignende comebackpotensial i flere andre teknologiaksjer som har falt 70–80 prosent fra toppen.

Linløkken trekker frem Kahoot som eksempel på en it-aksje som nå har utløst kjøpssignal.

– Kahoots negative trend ble brutt da aksjen steg til 24 kroner 16. mai. Da passerte kursen den tidligere lokaltoppen på 23,85 kroner 6. mai, sier Linløkken.

I ettertid har aksjen steget rundt 15 prosent.

Men dette var et veldig kortsiktig og usikkert signal. Forskningssjefen legger til at et mer robust signal for videre oppgang i Kahoot vil være når aksjen passerer nivået på 29,52 kroner fra mars i år.

Det nærmer seg: mandag var kursen så vidt oppe i 29,38 kroner før den snudde ned igjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.