Dagens Næringsliv lanserer nå en ny runde av aksjespillet Fantasyfond, som vil pågå i seks uker denne våren.

Registreringen åpnet tirsdag 19. april, og selve Fantasyfond starter mandag 2. mai. På fantasyfond.no kan du registrere deg og sette opp porteføljen din, noe du også kan gjøre etter at spillet har startet.

Personen som sitter igjen med høyest avkastning når spillet er ferdig fredag 10. juni, stikker av med hovedpremien: 100.000 kroner investert i et indeksfond fra Kron. I tillegg kåres det ukevinnere i spillet som også vil få premier.

100.000 fiktive kroner

– Interessen for aksjemarkedet har aldri vært større. Hittil har titusenvis av DN-lesere latt seg engasjere av Fantasyfond, og det er derfor en stor glede å kunne invitere nye og gamle spillere til ny sesong, sier målgruppeleder Marit Tronier Halvorsen i DN.

I Fantasyfond skal du lage ditt eget fond ved å sette opp en portefølje av enkeltaksjer. Du får 100.000 fiktive kroner du kan investere i selskaper. Porteføljen må bestå av mellom fem og 20 aksjer som er notert på Oslo Børs eller markedsplassen Euronext Growth.

Både eventuelle gevinster og tap er fiktive, men utviklingen i aksjekursene følger nøyaktig den virkelige Børsen.

I den virkelige verden vil man også måtte betale såkalt kurtasje når en handler aksjer, noe du selvsagt slipper i Fantasyfond.

Morsom og risikofri læring

Deltagerne har ulik motivasjon for å bli med i Fantasyfond.

– Noen ønsker å teste egne ferdigheter, gjerne i konkurranse med venner og kolleger. Andre ønsker å prøve ut ulike strategier, mens veldig mange rett og slett er nysgjerrige på hvordan både spillet og aksjemarkedet fungerer, sier Tronier Halvorsen.

Hun mener mye av suksessen bak Fantasyfond handler om at det er så enkelt å bli med: det tar kun få minutter å komme i gang, og spillerne trenger ingen bakgrunnskunnskaper.

Et viktig poeng er at Fantasyfond skal kunne tilby realistisk læring i et risikofritt miljø.

– For oss i DN er det ekstremt viktig å understreke at det samme ikke bør gjelde for investering med ekte penger. Nettopp derfor er vi opptatt av at Fantasyfond skal handle om læring, og vi kombinerer aksjespillet med relevant journalistikk og nyhetsbrevet DN Aksjer, sier hun.

I anledning Fantasyfond kommer DN til å satse enda mer på innhold som spillerne forhåpentlig kan lære mer av, og det kan man finne her.

DNs børskommentator satser på råvarer

DNs børskommentator Thor Chr. Jensen har selv deltatt i alle rundene av Fantasyfond, med varierende hell, og han er klar for å teste seg mot leserne også denne gangen.

Thor Chr Jensen, børskommentator i DN, synes det er moro å delta i Fantasyfond.
Thor Chr Jensen, børskommentator i DN, synes det er moro å delta i Fantasyfond. (Foto: Fartein Rudjord)

– Å delta i Fantasyfond er veldig moro, men det er noe helt annet enn langsiktige investeringer. Skal man vinne denne sesongen må man satse på færrest mulig aksjer og så risikable aksjer som mulig. Lite egenkapital og mye gjeld i et selskap kan gi enorme utslag på aksjekursen. Ingen vinner konkurransen ved å velge Gjensidige, sier han.

Jensen legger til at med forsikringsselskapet Gjensidige i porteføljen vil du trolig unngå å dumme deg ut overfor vennene dine, noe du kan risikere om du velger mer risikable vekst-aksjer som for eksempel plastgjenvinningsselskapet Quantafuel eller elæringsaksjen Kahoot.

Førstnevnte er en risikabel aksje med store svingninger – derfor kan den potensielt hjelpe deg til å vinne konkurransen, men børskommentatoren understreker at det ville vært galskap å satse hele pensjonen på en slik aksje.

Videre trekker Jensen frem at den kommende perioden er spesiell i aksjemarkedet, fordi halvåret fra mai til utgangen av oktober ofte er ruglete – dette er opphavet til det noe omdiskuterte uttrykket «Sell in May and go away.»

Nå må aksjemarkedene i tillegg forholde seg til kraftig stigende inflasjon, økte renter og krigen i Ukraina.

– Inflasjon er ren gift for aksjemarkedet, mens krig og uro gir økte råvarepriser. En god sikring mot inflasjon er derfor råvarebaserte aksjer, som jeg nok kommer til å satse på i denne sesongen av Fantasyfond. Det betyr selskaper som Vår Energi, Norsk Hydro og Yara. Men jeg kommer jo selvfølgelig ikke til å vinne konkurransen med de aksjene, sier Jensen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.