Vårens runde av aksjespillet Fantasyfond ble avsluttet fredag ettermiddag, og har gitt enorme forskjeller mellom de med høyest og lavest avkastning.

Selv om de beste har klart å oppnå en imponerende dobling av verdiene sine på bare seks uker, så er det mange deltagere som har fått erfare at det er vanskelig nok å slå hovedindeksen – til tross for at den har falt 0,6 prosent gjennom spillperioden.

To av dem er DN-kommentator Anita Hoemsnes og børskommentator Thor Chr. Jensen, som endte opp med henholdsvis 2,7 og 0,3 prosent avkastning. Det holdt til 8026. og 9635. plass av 16.180 deltagere.

Tror på fornybar-comeback

Hoemsnes' strategi var å ha en del store, trygge selskaper i bunn, og supplere med mer risikable enkeltaksjer på toppen:

DN-kommentator Anita Hoemsnes har troen på fornybar energi.
DN-kommentator Anita Hoemsnes har troen på fornybar energi. (Foto: Fartein Rudjord)

Equinor, Aker Solutions, Norsk Hydro, DNB, SB1 SR, Wallenius Wilhelmsen, Bonheur, Nel og Otovo.

Grunnteorien hennes var at oljeaksjene ville gjøre det bra, mens bankene ville nyte godt av renteøkningene.

Der det første åpenbart har vist seg å stemme, med fortsatt rekordhøye oljepriser, har finanssektoren ikke gjort det utpreget bra i vår. DNB-aksjen har for eksempel utviklet seg tilnærmet flatt.

Porteføljekrydderet kom i form av en satsing på comeback for fornybar energi.

– Jeg har hatt Nel og Otovo som to raketter jeg tenkte kunne bidra litt. Nel er en litt utskjelt aksje, men hydrogen skal være jo fremtiden. Og Otovo representerte solenergi. I starten hadde jeg også Scatec, men jeg kom meg ut før det virkelig smalt.

Hoemsnes refererer til solparkselskapets førstekvartalsrapport 6. mai, som viste et kraftig resultatfall og førte til at aksjekursen falt 17,6 prosent på dagen.

Hun trekker frem nettopp dét som en av de viktigste lærdommene fra Fantasyfond:

– Det er ingen vits i å ha tro på en bransje, for eksempel solkraft, hvis du investerer i et enkeltselskap som får problemer. Derfor vil jeg heller få den eksponeringen gjennom et bredt fornybar energi-fond som en lite innslag i en diversifisert fondsportefølje.

«Sov-i-ro»-portefølje

Børskommentator Thor Chr. Jensen gikk på sin side for en litt traustere portefølje, som kan beskrives som «hovedindeksen light»:

Equinor, Aker BP, Norsk Hydro, Yara, Elkem, Gjensidige, Orkla, Nordic Semiconductor, der han betegner sistnevnte som «det eneste friske veddemålet».

– Hva var strategien?

– Jeg ønsket en «sov-i-ro»-portefølje som jeg ikke trengte passe aktivt på, med selskaper som vanligvis ikke går på stygge smeller. Tanken var å bevare pengene uten å ta for stor risiko. Jeg visste at vi var på vei inn i mai, som vanligvis er en ruglete børsmåned, og nå i tillegg med høy inflasjon og oljepris, sier han.

Børskommentator Thor Chr. Jensen er skuffet over Orkla.
Børskommentator Thor Chr. Jensen er skuffet over Orkla. (Foto: Fartein Rudjord)

Best uttelling fikk han på oljeaksjene Equinor og Aker BP, men det viste seg lite lønnsomt å sitte med 20 prosent i kontanter da Børsen fortsatte å stige etter en liten dupp i starten av mai.

Jensen er litt overrasket over den positive markedsutviklingen siden det, og trodde korreksjonen ville vare lengre fordi flere og flere nå tror på et økonomisk tilbakeslag for verdensøkonomien.

Den aksjen som har skuffet han mest er Orkla, som har falt 5,7 prosent.

– Orkla har vært skuffende, for den har vanligvis vært regnet som en trygg og solid aksje som gjør det bedre i ruglete tider. Selskapet har slitt med veksten og kostnadsinflasjon, så det er en litt skummel tendens til at det begynner å miste sine defensive kvaliteter.

De største taperne i porteføljen ble imidlertid halvleder-produsenten Nordic Semiconductor og Norsk Hydro. Tanken med sistnevnte var at eksponeringen mot råvarer skulle gi en inflasjonssikring, men i stedet begynte aluminiumsprisen å korrigere ned.

– Skikkelig gullsone

I etterpåklokskapens lys kan man konstatere at det var den voldsomme kursoppgangen i et knippe offshore-aksjer som la grunnlaget for topplisten i denne runden av Fantasyfond.

I tillegg har en del deltagere fått god avkastning i de tre it-selskapene som er i ferd med å bli kjøpt opp.

Jensen mener det i tidligere perioder har vært lettere å peke ut vinnersektorene i forkant, men at det tross alt er mange flinke investorer som så oljeoppturen komme og posisjonerte seg i forkant.

– Olje og oljeservice har vært en skikkelig gullsone med veldig store muligheter. Oppkjøpene er også noe vi har gått og ventet på i takt med at likviditeten har falt på Euronext Growth. Det vil helt sikkert komme flere, ikke bare innenfor software men også en del grønne selskaper, sier han.

Anbefaler fond for de fleste

De to kommentatorene er enig om at Fantasyfond gir mye nyttig læring i et risikofritt miljø.

– Selv om det ikke er ekte penger så merker jeg at det gjør fysisk vondt hvis en av mine aksjer går dårlig. Da får man plantet i fjeset at man har gjort en feilvurdering, og den erkjennelsesfasen er så viktig. Man må spørre seg selv hva det var man ikke så, sier Jensen.

Hoemsnes minner om at det alltid er noen flinke investorer som vil tjene gode penger i et så volatilt marked som dagens, men at det krever sterke nerver og at man sitter tett på markedet og kan handle raskt.

– Folk flest har ikke tid og evner til å gjøre dette selv, for man er nødt til å sette seg inn i selskapenes forretningsplaner og inntektsstrømmer for å forstå risikoen, at de for eksempel ikke er helt avhengige av én enkeltkontrakt. Så da er vi tilbake til at for de aller fleste vil brede fond være den beste løsningen, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.