Mandag morgen gikk startskuddet for høstens runde av DNs aksjespill Fantasyfond, der man enkelt, gratis og risikofritt kan prøve seg i aksjemarkedet.
Man kan melde seg på når som helst de kommende ukene for å være med i konkurransen om hovedpremien til en verdi av 100.000 kroner, samt fine ukepremier.
Med 100.000 kroner i «lekepenger» kan man investere i stort sett alle aksjene på Oslo Børs og markedsplassen Euronext Growth, samt opprette ligaer med familie, venner eller kolleger.
Det store spørsmålet er naturlig nok hvilken strategi man skal legge opp til for å gjøre det best mulig. I den forbindelse har vi tatt en titt på hva de fire tidligere vinnerne lyktes med.
Offshore-opptur
I vår var det en kombinasjon av opptur i offshoresektoren og hyppige transaksjoner som sikret seieren for Widerøe-pilot Carl Magnus Van Veen Aas (28).
På bare seks uker oppnådde han hele 116 prosent avkastning, og knuste dermed hovedindeksen som falt 0,6 prosent.
Aas hadde satset på en spisset offshore-portefølje fra start, og traff blink med det. Et knippe aksjer fikk seg en voldsom opptur gjennom mai måned, deriblant Solstad Offshore, GEOS, Dof, PGS og Siem Offshore.
Mange av disse hadde hatt store problemer siden oljekrisen i 2014-16, noe som førte til gradvis svekket tilbud i markedet og liten investorinteresse. Da forholdene endret seg nærmest over natten med Russlands invasjon i Ukraina, var det derfor lite som skulle til for å tenne en gnist.
I offshoreselskapenes aksjonærlister ble det snart klart at flere av de store, kjente privatinvestorene i Norge posisjonerte seg i ukene før kursene gikk i været.
Med andre ord var dette et klassisk eksempel på at det kan lønne seg å følge nyhetsbildet, for å prøve å være i forkant av markedet med å forstå hvilke selskaper som vil kunne tjene godt på endrede forutsetninger. Det er relativt få offshore-aksjer å velge mellom på Oslo Børs, og dermed førte den plutselig økte interessen til at kursene raskt ble presset oppover.
«Fallende kniver»
I fjor høst holdt det med 48,9 prosent avkastning for å vinne Fantasyfond, mens hovedindeksen steg 1,7 prosent i samme periode.
Vinneren, Christian Ferger Tømmernes (32), kalte fondet sitt «Fallende kniver» – en henvisning til aksjer i en nedadgående trend.
Eksperter advarer ofte mot å forsøke å «fange en fallende kniv», da aksjer med sterkt negativt momentum gjerne fortsetter å falle lengre enn man tror, men Tømmernes var interessert i mange av vekstaksjene som hadde blitt notert på markedsplassen Euronext Growth gjennom 2020 og 21.
Disse selskapene, hovedsakelig innen teknologi og fornybar energi, prises i stor grad på forhåpninger om inntjening i fremtiden. Mange slike aksjer nådde toppen i januar og februar i 2021, og fikk siden en kraftig korreksjon.
Tømmernes overlot ikke aksjevalgene kun til tilfeldighetene, men gikk grundig til verks med ulike verdsettelsesmodeller og sammenlignet med andre selskaper. Blant annet mente han at en del norske teknologiselskaper var underpriset sammenlignet med utenlandske konkurrenter.
Vinnerporteføljen besto av bare 5–7 aksjer, alle med potensial til å få store kursutslag. Tømmernes gjorde hyppige endringer i porteføljen, og satte gjerne av en halvtime hver dag til det. Videre brukte han børsmeldinger, teknisk analyse, diskusjonsforum og intuisjon for å time aksjekjøpene riktig.
Våren 2021 var det NTNU-studenten Robert Blaszkiewicz (23) som gikk til topps, og da trengtes det bare 38,7 prosent avkastning for å være best av de mer enn 25.000 deltagerne i spillet.
Årsaken var blant annet at mange av de nevnte vekstaksjene, favoritter blant mange hobbyinvestorer, fikk seg en kraftig korreksjon i første halvår i fjor.
Likevel steg hovedindeksen 5,9 prosent, og igjen var nøkkelen å følge med på nyhetsbildet. I løpet av noen uker steg oljeprisen 15 prosent, og samtidig fikk rederiene gode priser på frakt av gods med skip.
Blaszkiewicz svarte med å vekte seg ganske tungt inn i Flex lng og 2020 Bulkers, samt andre råvare- og sykliske aksjer. Dette er selskaper der inntjeningen gjerne følger utviklingen i økonomien.
For øvrig var en del av vinnerformelen hans å gjøre hyppige utskiftninger i porteføljen, og det var flere aksjer han bare holdt i to-tre dager om gangen for å sikre raske gevinster på kortsiktige kursutslag.
Norwegian tok av
Den første runden av Fantasyfond oppnådde vinneren Morten Kristiansen (48) hele 164 prosent avkastning over ti uker, mot hovedindeksens åtte prosent.
Mange husker den rekordraske børsrekylen høsten 2020, etter at koronanedgangen i aksjemarkedene hadde gitt seg. Samtidig markerte denne perioden starten på den historiske bølgen av nynoterte selskaper på særlig Euronext Growth. Det var tilsynelatende ingen grenser for hvor luftig veksthistorier kunne prises, og flere aksjer mangedoblet seg på kort tid.
For vinneren var det imidlertid ikke en teknologi- eller fornybaraksje som ble avgjørende, men en gammel kjenning og småsparerfavoritt. Kristiansen la merke til at hans nærmeste konkurrent om førsteplassen ikke hadde Norwegian i sin portefølje, og valgte dermed å satse tungt på det kriserammede flyselskapet.
– «Nå får det briste eller bære,» tenkte jeg. Det lå litt i kortene at Norwegian ville steile. Det er jo en folkeaksje, så den kom til å gå litt opp når forventningen steg. Det er en aksje som går mye på spekulasjoner, selv om verdien er nesten i null, uttalte han.
På noen få dager i spillets siste uke fikk han hele 131 prosent avkastning i flyaksjen, før han solgte for å trygge inn ledelsen ved å spre risikoen på flere aksjer.
Hva som blir vinnerstrategien for høsten 2022 er ikke godt å si, men noen tips kan du få i DNs direktesendte webinar tirsdag 25. oktober kl. 11:00-11:30 for DNs Total-abonnenter.
Der tar vi for oss noen av de mest omtalte doblingskandidatene basert på analytikernes kursmål. Børskommentator Thor Chr. Jensen og en gjest i studio vil diskutere hvilke av tipsene de har mest tro på – og hva slags risiko som er knyttet til slike aksjer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.