– Jeg vant på oljerekylene og ved å utføre daglige justeringer, sier ukevinner Niels Fredrik Graffer Livland (31) når han forklarer sin oppskrift på suksess.

Han er historiens første ukevinner i DNs aksjespill Fantasyfond. Konkurransen startet mandag 5. oktober og vil pågå i ti uker fremover. Den som sitter igjen med høyest avkastning, vinner hovedpremien verdt 100.000 kroner.

Han har lagt en klar strategi for spillet, men forteller at han ikke ønsker å røpe for mye. I løpet av den første uken av spillet har verdien av fantasyfondet hans GloriousVictorious økt hele 22,99 prosent. Dette er godt over hovedindeksen på Oslo Børs, som hadde en positiv avkastning på 2,73 prosent forrige uke.

I spillet begynner man med 100.000 fiktive kroner og setter sammen en portefølje av selskaper som er noterte på Oslo Børs.

Slik kommer du i gang med Dagens Næringslivs Fantasyfond
Aksjespillreporter Kim Ingwersen forteller deg hvordan du bruker DNs aksjespill Fantasyfond.
02:09
Publisert:

Knepen seier

Riggselskapene Borr Drilling og Seadrill er mye av årsaken til Livlands suksess. Borr Drilling og Seadrill har opplevd et stort fall i driftsinntektene dette året og koronakrisen har gjort vondt verre, men forrige uke opplevde selskapene en liten oppsving på Børsen. Dette utnyttet Livland seg av.

I Fantasyfond vil ikke endringer man gjør i porteføljen tre i kraft før børsåpning neste dag.

Han forteller at han ikke hadde gått av med seieren dersom man kunne gjort løpende investeringer mens Børsen er åpen.

– Jeg hadde tapt på fredag dersom «daytrading» hadde vært mulig. Jeg var veldig nære spillerne på andre og tredje plass, og jeg har nesten litt dårlig samvittighet for annenplassen, som ledet hele uken.

Selv om det var en knepen seier, har Livland på ingen måte tenkt å gi seg:

– Det er ny premie hver uke, så det ikke vits å hvile på sine laurbær.

Livland er svært aktiv i spillet og vekter om porteføljen sin jevnlig. Borr Drilling og Seadrill er allerede byttet ut til fordel for andre selskaper.

Fantasyfond deler ukentlig ut en premie til spilleren med best avkastning i løpet av uken. Du kan fortsatt melde deg på her.

Liker å ta litt risiko

Livland forteller at han har stor interesse for aksjemarkedet og investerer til daglig. Selv om han ikke ville tatt like stor risiko som har gjør i spillet, beskriver han seg selv som en person som liker å ta risiko.

– Jeg går for litt tryggere alternativer, men ikke så trygt at det er uten bevegelse. Jeg er litt kortsiktig, og for øyeblikket er jeg inne i Cloudberry, en av de få ESG-aksjene som ikke har skutt i været. Jeg liker å ta litt risiko for å få høyere avkastning.

ESG-aksjer (Environmental, Social og Governance) er et engelsk uttrykk som betegner selskaper som er miljøvennlige. I Norge gjelder dette blant annet selskaper som Nel, Scatec Solar og Tomra.

Han forteller at han ikke investerer store summer, men er ute etter aksjer som kan gi god avkastning på kort sikt. Han nevner at han har gjort gode investeringer i selskaper som Axactor, Aker Solutions og Scana. Selv om han skiller spill og virkelighet, er han klar på at han lærer mye av å spille Fantasyfond:

Jeg lærer nye ting i og med at jeg må sette meg inn i selskaper. Spesielt med tanke på at man må ha minimum fem aksjer til enhver tid.

Slik gikk det da DNs børskommentator testet det nye aksjespillet
DNs børskommentator Bård Bjerkholt spiller på børsen.
03:08
Publisert:

Tenk kortsiktig for å vinne

Livland forteller at han har gått sammen med noen kompiser og at de sammen utfører analyser om selskaper de planlegger å investere i. Dette sier han er viktig for å prestere godt i spillet, men kan også være lønnsomt når man skal gå i gang med å investere med ekte penger. På spørsmålet om spillet kan hjelpe nye investorer i gang, er han sikker i sitt svar:

– Ja, det vet jeg at det kan gjøre. Jeg har selv rekruttert kompiser som ikke kan så mye, men som nå er nødt til å lese seg opp på selskapene de investerer i.

Han kommer med noen råd til spillere som ønsker å gjøre det godt i spillet:

– Ikke gå etter dyre selskaper. Prøv å finne aksjer som kan øke i løpet av kort tid. Gå etter rekyl på selskaper som har ligget nede i lengre tid. Reager på nyheter før og etter børsslutt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.