Bioteknologiselskapet ArcticZymes Technologies har steget mer enn 50 prosent på Børsen hittil i år, og går man to år tilbake i tid har aksjen hatt en fenomenal avkastning på over 2.000 prosent. Det er det ikke mange aksjer som kan matche i hverken inn- eller utland.

Mange investorer skulle nok ønske de hadde fått være med på oppturen til det Tromsø-baserte selskapet, som produserer enzymer for bruk innen molekylær forskning og diagnostikk.

En av dem som har vært med på hele oppturen, er den Sandefjord-baserte investoren Tellef Ormestad (62), som ifølge ferske aksjonærlister er selskapets syvende største aksjonær, med en eierandel på 2,55 prosent.

Hans rundt 1,28 millioner aksjer er verdt nesten 125 millioner kroner ved dagens kurser på rundt 95 kroner. Til sammenligning var kursen på fem kroner da han kjøpte sine første aksjer tilbake i 2012. Så sent som i 2019 var det mulig å få kjøpt aksjen til 3,6 kroner.

Akkurat hvor mye Ormestad har tjent på ArcticZymes vil han ikke ut med, men ifølge DNs beregninger er det trolig snakk om godt over 100 millioner kroner i ren gevinst. Mye av dette er på papiret, men sandefjordingen har også tatt en del gevinst underveis ved å kvitte seg med 2,3 millioner aksjer de siste to årene.

– Ikke så mange slike caser

– Hva tenker du om risikoen ved å ha så mye i én aksje?

– Det er alltid risiko med en enkelt aksje hvis noe uventet skjer, men du finner ikke noen annen biotek-aksje med så liten risiko. Selskapet leverer produkter til de større aktørene som tar selve risikoen med å få de nødvendige godkjennelsene. Da har man inntekter i mange år fremover, i en bransje med utrolig vekst. Selv om aksjen skulle være litt stivt priset til tider, vil kursen alltid bli tatt igjen av veksten på sikt, sier han.

Selv om Ormestad selv har nesten alle sine midler i en og samme aksje, mener han småsparere generelt skal være forsiktige med å putte alle eggene i samme kurv.

Investororakelet Warren Buffett har uttalt at man bør være engstelig når andre er grådige, og Ormestad er obs på nettopp det når det virker som at alt går på skinner.

– Men det ser veldig bra ut for ArcticZymes de neste årene, og det er rom for å få inn flere institusjonelle investorer. Det er et selskap som allerede har gode marginer og skal vokse mye, det finnes ikke så mange slike caser. Men selskapet går fortsatt litt under radaren til meglerhusene og de store fondene.

Han har ingen planer om å selge seg ut, men sier han tjener litt ekstra på å trade i aksjen fordi kursutviklingen er volatil. Ormestad mener det gjerne blir stor nervøsitet hvis et kvartal ikke innfrir, noe som kan skape forutsigbare kursbevegelser for dem som følger nøye med.

De fleste eksperter anbefaler småsparere og amatører på Børsen om å spare i mange aksjer, slik at en ikke risikerer å tape stort om store enkeltinvesteringer skulle gå «åt skogen». De fleste får derfor også råd om å kjøpe fond, og helst indeksfond – som gjerne er billigere enn fond der forvaltere sitter og plukker ut hvem de tror er vinneraksjene.

Aktive aksjehandlere, som forsøker å utnytte svingninger dag til dag, kan tjene gode penger dersom de lykkes med å treffe topp- og bunnpunkter. Slike investorer risikerer imidlertid naturligvis å bomme oftere enn de treffer, i tillegg til at kostnadene med å handle så ofte, kan spise bort hele eller deler av avkastningen.

For å forklare ArcticZymes' suksess trekker Ormestad frem spesialiserte medarbeidere, høy kvalitet på produktene og at selskapet har gjort veldig mye riktig de siste årene. Særlig liker han den uttalte strategien om å bli Europas ledende «one-stop shop» for leveranse av nye enzymer til kunder over hele verden.

– Blir det stort nok, blir det mer attraktivt for andre. Det skjer ofte at et større biotekselskap kjøper opp et mindre, og man vet aldri når sånne ting skjer. Det er en god grunn til å sitte i en aksje, siden man ofte får godt påslag i kursen når et oppkjøp skjer.

– Er alt rosenrødt, eller er det noen faresignaler på radaren?

– Det er klart at aksjen vil falle dersom man ikke leverer veksten markedet forventer, og så er det selvfølgelig den generelle markedsrisikoen. Men jeg vil si at et kursfall gir en kjøpsanledning.

Selv om Ormestad ikke er overvettes bekymret for en markedskorreksjon, mener han det alltid er bra å ha litt penger på sidelinjen til nye muligheter når markedet faller litt ned.

Mener Flyr er spennende

Selv om ArcticZymes er Ormestads desidert største aksjepost, har han nylig også kjøpt seg gradvis opp i flyutfordreren Flyr, der han har aksjer for rundt seks millioner kroner.

Aksjen har falt over 30 prosent på et par uker etter svært dårlige kvartalsresultater, og flere eksperter mener det kan bli nødvendig for selskapet å hente mer penger snart.

Ormestad virker ikke altfor bekymret.

– Det er et spennende, men lite selskap. Det vil ta leveranse på omtrent ett fly i måneden fremover fra nyåret. Hvis det går som selskapet håper og tror kan det bli hyggelig, hvis ikke kan det bli vanskelig for dem. Det spennende er enkelheten og en litt annen tilnærming. Det er veldig kundevennlig overfor både passasjerer og samarbeidspartnere, sier han.

Ormestad peker på at Flyr fort kan snu seg rundt og bytte destinasjon, og mener SAS er det flyselskapet som har størst vanskeligheter, grunnet en stor kostnadsbase med etablerte lønninger, goder og driftsløsninger.

– Uten Flyr vil Wizz Air eller andre komme igjen, så jeg tror heller ikke Flyrs eksistens som en liten aktør er så dum for de andre norske flyselskapene.

Ormestad har ikke belåning på aksjeinvesteringene sine, noe som kunne gitt ham større eksponering – men også større risiko. Foruten ArcticZymes og Flyr, har han også mindre poster i selskaper som Havila Kystruten, Kongsberg Automotive, Hunter Group og svenske Oncopeptides.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.