Dagens Næringsliv lanserer nå en ny runde av aksjespillet Fantasyfond, som vil pågå i seks uker denne høsten.

Registreringen åpnet mandag 26. september, og selve spillet starter mandag 17. oktober. På Fantasyfond.no kan du registrere deg og sette opp porteføljen din, noe du også kan gjøre etter at runden har startet.

Personen som sitter igjen med høyest avkastning når spillet er ferdig fredag 25. november, stikker av med hovedpremien til en verdi av 100.000 kroner: 50.000 kroner investert i fond hos Sbanken og 50.000 i kontanter.

I tillegg deles det ut følgende ukentlige premier:

  • Gavekort for to personer på Lily Spa
  • Skalljakke fra Norrøna
  • Designlampe fra Louis Poulsen
  • Valgfri ytterjakke fra UBR
  • Diamant fra Juvelér Landgaard

100.000 fiktive kroner

– Vi er veldig spente på den femte sesongen av Fantasyfond. Aldri før har aksjemarkedet sett så urolig ut ved spillstart. I år settes deltagerne på prøve, sier Petter Winther, som er redaksjonell leder for spillet.

Han forklarer at hele poenget med aksjespillet fra DNs side er å gi spillerne en mulighet til å prøve seg som aksjeinvestorer uten å risikere å tape egne penger.

I Fantasyfond skal du lage ditt eget fond ved å sette opp en portefølje av enkeltaksjer. Du får 100.000 fiktive kroner du kan investere i selskaper. Porteføljen må bestå av mellom fem og 20 aksjer som er notert på Oslo Børs eller markedsplassen Euronext Growth.

Både eventuelle gevinster og tap er fiktive, men utviklingen i aksjekursene følger nøyaktig den virkelige Børsen.

I den virkelige verden vil man også måtte betale såkalt kurtasje når en handler aksjer, noe du selvsagt slipper i Fantasyfond.

Tidligere har risikable veddemål gitt god avkastning i Fantasyfond, men Winther er ekstra spent på hvilke strategier som vil lønne seg i høst.

– Nå tror jeg mange vil få kjørt seg, og det vil kanskje være mulig å komme et stykke opp på resultatlisten med en mer defensiv strategi enn tidligere, sier han.

Likevel kommer han med følgende tips til høstens deltagere:

– Fantasyfond er først og fremst et spill, så jeg vil anbefale å prøve ut noen veddemål du ikke ville tatt med egne penger. Nå har du mulighet til å teste hvor vanskelig det er å spå hva som vil skje i aksjemarkedet.

– Aksjemarked på leirføtter

DN-kommentatorene Anita Hoemsnes, Anne Rokkan og børskommentator Thor Chr. Jensen skal alle delta i høstens runde, og du vil kunne følge deres porteføljer underveis.

DNs nyeste kommentator-tilskudd, Anne Rokkan, skal delta i aksjespillet Fantasyfond.
DNs nyeste kommentator-tilskudd, Anne Rokkan, skal delta i aksjespillet Fantasyfond. (Foto: Per Thrana)

Jensen har i flere nylige kommentarer vært inne på at høsten kan være en skummel periode for aksjemarkedene, og han ser ikke spesielt lyst på de neste månedene:

– Hadde de 100.000 kronene vært mine egne penger, hadde jeg nektet å bli med i denne sesongen av Fantasyfond. Dette er ikke tiden for å kjøpe aksjer. Jeg er ganske trygg på at hovedindeksen på Oslo Børs vil være lavere ved utgangen av året enn den er nå.

DN-kommentator Anita Hoemsnes og børskommentator Thor Chr. Jensen skal begge delta i høstens runde av aksjespillet Fantasyfond.
DN-kommentator Anita Hoemsnes og børskommentator Thor Chr. Jensen skal begge delta i høstens runde av aksjespillet Fantasyfond. (Foto: Fartein Rudjord)

Jensen omtaler det som et «aksjemarked på leirføtter», med andre ord at grunnlaget er skjørt.

– Jeg har ennå ikke hørt om en resesjon som ikke har ført til kraftige fall på børs. Kraftige resesjoner kan i verste fall gi børsfall på 40–50 prosent. Dette er bare ren historikk, sier han, men legger til at det naturligvis vil være enkelte aksjer som kan stige betydelig i perioden.

Han anbefaler å sky som pesten alle aksjer med svak eller ingen inntjening kombinert med svak balanse, men minner om at selv med kraftig prisstigning må folk ha basisvarer – noe som kan gagne klassisk defensive aksjer som Orkla og Gjensidige.

I tillegg tror han aksjer eksponert mot forsvarsindustrien ligger godt an, noe som i Norge i praksis betyr Kongsberggruppen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.