Fantasyfond-deltager Karianne Vilde Wølner (27) har deltatt i tv-programmer som «Farmen» og «Montebello Camping», og har 45.000 følgere på Instagram.
Wølner har lenge vurdert å starte med aksjeinvesteringer, og hun så derfor på DNs Fantasyfond som en fin måte å sette seg litt inn i hvordan ting fungerer, rent praktisk.
Privat er hun sammen med aksjeanalytiker Kristian Spetalen i Arctic Securities, men sier det blir lite snakk om jobb og aksjer hjemme.
I Fantasyfond-konkurransen, som nå nærmer seg innspurten, har hun gått for en relativt bred portefølje med 13 aksjer. Avkastningen er på minus 2,7 prosent etter at ni av ti uker i spillet er unnagjort.
– Jeg visste ikke noe om aksjer fra før, og da oppleves alt som en stor jungel, så da tok jeg bare det jeg hadde litt kjennskap til fra før. Jeg tenkte å gå for litt sikre aksjer og holde meg jevnt god, men det er nok ingen vinnerstrategi på kort sikt, for da må man ta sjanser. Likevel gikk det ganske dårlig med en del teknologiselskaper, da slike aksjer har falt mye den siste tiden, sier hun.
Holder seg unna flyaksjer
Aksjer i egen bransje holder Wølner seg imidlertid unna, og kanskje med god grunn.
De tre flyselskapene på Oslo Børs, SAS, Norwegian og Flyr, falt alle tungt på fredag etter nyheten om en ny koronavariant i Sør-Afrika.
- SAS falt 4,7 prosent.
- Norwegian falt 10,3 prosent.
- Flyr falt 5,9 prosent.
De tre aksjene har dermed falt henholdsvis 30, 64 og 66 prosent siden Flyr ble børsnotert 1. mars i år.
Wølner jobbet som flyvertinne i SAS frem til koronapandemien satte en stopper for arbeidsforholdet, og startet nylig i en tilsvarende jobb hos Norwegian.
– Du har ikke aksjer i noen av dem. Kan man tolke det som at du ikke tror flyselskaper er spesielt gode investeringer?
– Man må kanskje ta noen sjanser når det kommer til aksjer, men med tanke på at vi har vært i en pandemi i snart to år nå, som også gjorde at jeg mistet jobben i SAS, så har jeg på dette tidspunktet ikke nok tro på flybransjen til å ville investere i den. Pandemien virker jo å kunne blusse opp igjen, så jeg følte jeg ikke ville sjanse på det.
– Hva opplever du som de viktigste forskjellene mellom SAS og Norwegian?
– SAS og Norwegian er både like og ulike. Kundebasen oppleves noe ulik, i hvert fall fra mitt perspektiv som flyvertinne. SAS har mange faste kunder som flyr i jobbsammenheng, og mye er tilrettelagt for nettopp denne kundegruppen. SAS har også en ganske stor fanbase, som utelukkende flyr SAS, og som er svært trofaste til flyselskapet. Norwegian har en bredere og mer prisbevisst målgruppe. Kundene er opptatt av mange avganger til gode priser – folk flest vil jeg si.
Wølner legger til at situasjonen til Flyr fortsatt er veldig usikker, men at det blir spennende å følge med på.
Hun tror grunnen til at det ungarske lavprisselskapet Wizz Air ikke klarte seg i Norge kan ha sammenheng med at nordmenn ofte går for merkevarer de kjenner og er trygge på.
En snusfornuftig økonom ville dessuten påpekt at Wølner ved å satse sparepengene på bransjen der hun selv jobber, legger alle eggene i samme kurv, og at det derfor vil være fornuftig å ha aksjer som ikke svinger i takt med karrieremulighetene. Spørsmålet tilsvarer på et vis diskusjonen om hvorvidt det er smart av det norske Oljefondet å også investere i olje- og gassprodusenter.
- Analyseselskap spår at det vil ta ti år før jobbreiser er tilbake: – Da får vi trøbbel
-
Slik skal regjeringen presse SAS til å ansette oppsagte piloter
- Flyr om nytt Ryanair-angrep: – Opptatt av ansvarlighet og anstendighet
-
Høyt priset Norwegian-aksje og lavt priset Flyr-aksje høres ut som en god kombo – for Norwegian
Bransje med høy usikkerhet
Selv om Vilde Wølner holder seg unna flyaksjer, har flybransjen alltid hatt en egen evne til å tiltrekke seg små og store investorers oppmerksomhet, med høyst varierende hell.
– Flybransjen er ikke nødvendigvis en katastrofal bransje å bruke penger på, men historien viser at mange har tapt penger der, sier NHH-professor Frode Steen.
– Men hvorfor investerer så mange i flyselskaper?
– Mange har tjent penger i dette markedet i utvalgte perioder, blant annet steg jo Norwegian kraftig for noen år tilbake. I motsetning til andre, har flyselskapene veldig mange aksjonærer med små poster, og det tror jeg er fordi alle har et forhold til flybransjen. Særlig Norwegian er blitt en folkeaksje på grunn av et sinnssykt bra merkenavn som folk liker. Men om det er et godt investeringsobjekt, er et helt annet spørsmål, sier han.
Steen peker på at markedet for flyreiser er preget av veldig mye usikkerhet, selv under normale omstendigheter, noe som bare er blitt forverret av koronapandemien.
– De ulike aktørene må dermed treffe på veldig mange risikable valg, men dersom man treffer og alle andre tar feil kan man tjene masse penger. Nå er det litt uoversiktlig når bransjen vil komme tilbake og hvor god råd de ulike aktørene har til å vente på det.
Flere flyselskaper og andre reiselivsrelaterte aksjer fikk drahjelp av vaksinegodkjenninger og gradvise lettelser i reiserestriksjoner det siste året, men Steen er usikker på om noen av dem har lagt inn nye nedstenginger denne vinteren i sine beregninger.
Både SAS og Flyr har varslet at de vil måtte hente mer penger, mens det for Norwegian er litt uavklart.
Steen er usikker på om det er plass til tre skandinaviske innenriksaktører i Norge, og er redd for at lavprisaktørene Flyr og Norwegian er for like til at det er plass til begge.
Slik oppsummerer han fordelene og ulempene med de tre:
- – Flyr hevder å ha en veldig fleksibel kostnadsbase, men mangler kundelojaliteten til de to andre, og stordriftsfordelene som er så viktige i den kapitaltunge flybransjen.
- – Norwegian har den tilbakevendende gjeldssituasjonen, men har samtidig vist over flere år at det er bra på drift, særlig her hjemme og ut i Europa.
- – SAS har klare utfordringer på kostnader og pilotkonflikter, men har godt grep om forretningsmarkedet, har to stater i ryggen og er den eneste som fortsatt kan tilby et sterkt nettverk ut i verden.
Foruten den sterke konkurransen på norske innenriksruter, mener Steen det er mye som tyder på at de tre aktørene vil måtte kjempe mot lavprisgigantene Ryanair og Wizz Air på flere ruter ut fra store norske byer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.