– Det var overraskende og gøy, sier Christian Ferger Tømmernes (31) fra Bødalen i Asker om å gå seirende ut av høstens runde i DNs aksjespill Fantasyfond.

I løpet av ti uker fikk han 48,9 prosent avkastning med fondet Fallende Kniver, og ble dermed best av 22.905 deltagere i runden som ble avsluttet fredag.

Til sammenligning steg hovedindeksen på Oslo Børs 1,7 prosent i den samme perioden.

Tømmernes kjempet helt i toppen gjennom store deler av spillet, og innrømmer at den gode plasseringen førte til nerver mot slutten. Da en uke gjensto hadde han opparbeidet seg en ledelse på hele åtte prosentpoeng til nærmeste konkurrent. Så skuffet han seg selv ved å avvike fra planen.

– Det var mye volatilitet i markedet, så da gikk jeg fra å være offensiv til defensiv. Jeg kunne aldri slappe av, så det var egentlig mer lettelse enn glede da jeg fant ut at jeg vant, sier han.

Men allerede en uke før avgjørelsen falt, tillot han seg å kjøpe en klokke som en litt «cocky» julegave til seg selv.

Som premie for totalseieren får Tømmernes 100.000 kroner investert i et indeksfond fra Kron, i tillegg til at han fikk 10.000 kroner for hver av seirene i «DN-ligaen» og «Kron-ligaen».

Men han innrømmer at indeksfond ikke er helt hans greie.

– De pengene vil nok rett og slett gå inn i enkeltaksjer etter hvert. Jeg har drevet med det noen år, men er blitt mer aktiv det siste året og Fantasyfond har gitt mersmak. Jeg får bare prøve å holde egoet på et bra nivå så jeg ikke går på en smell. Jeg bruker en del tid på det, og er ganske sikker på at jeg skal klare å slå indeks.

«Fallende kniver»

Det var særlig den sterke oppturen innen fornybar energi og teknologi, der det har kommet rekordmange nynoteringer på markedsplassen Euronext Growth de siste par årene, som vekket Tømmernes' aksjeinteresse.

Han trekkes mot såkalte vekstaksjer, som i stor grad er priset på forhåpninger om god inntjening i fremtiden. Mange aksjer i denne kategorien nådde toppen i januar og februar, og fikk siden en kraftig korreksjon.

Navnet på Tømmersens fond, Fallende Kniver, henviser til aksjer i en fallende trend. Eksperter advarer ofte mot å prøve å «fange en fallende kniv», da aksjer med sterkt negativt momentum gjerne fortsetter å falle lengre enn man tror.

Likevel ga altså denne strategien suksess for Tømmernes.

– Jeg vet ikke om det er en svakhet, men jeg trekkes ofte mot aksjer som har falt mye. Jeg klarer ikke å se så mye nedsiderisiko når en aksje har falt 60 prosent på tre uker, da er det veldig fristende psykologisk å tenke at det vil snu. Jeg føler jeg har ganske god intuisjon på når bunnene er nære, hvis jeg kan skryte litt, sier han.

Dessuten bruker han ulike verdsettelsesmodeller, og vurderer opp mot lignende selskaper. Etter hans mening har en del norske teknologiselskaper vært underpriset sammenlignet med utenlandske konkurrenter.

Han trekker frem videokonferanseselskapet Pexip som et eksempel, der aksjekursen nå står nesten 70 prosent lavere enn toppnoteringen i februar.

– Den aksjen utgjør størstedelen av porteføljen med mine egne midler. Jeg synes kursen er gruset litt urettferdig, for selskapet drives fortsatt av en sterk underliggende trend knyttet til miljø og overgang til hybridkontor. Jeg ser ikke all verdens nedsiderisiko der på nåværende prising. Folk har vært litt utålmodige når det gjelder nyansettelsene, men det vil ta litt tid før disse genererer inntekter, sier han.

Bilfraktrederi og offshore

I Fantasyfond holdt Tømmernes en ganske konsentrert portefølje på 5–7 aksjer, dominert av risikable aksjer som kunne få store kursutslag.

Han fulgte med på børsmeldinger og prøvde å tolke de, og innrømmer at rapporterings-bonanzaen for tredje kvartal krevde at han holdt tungen rett i munnen. Han gjorde hyppige endringer i porteføljen, og satte gjerne av en halvtime hver dag til det.

Da det John Fredriksen-dominerte offshoreselskapet Seadrill gjorde det mye dårligere enn han ventet, nølte han ikke med å kaste aksjen ut av porteføljen etter bare en dag.

Derimot traff Tømmernes spesielt bra på bilfraktrederiet Wallenius Wilhelmsen, en aksje som har beveget seg mye opp og ned i år, men der det har vært mulig å få svært god avkastning ved å treffe bunnene og toppene.

Han brukte teknisk analyse, diskusjonsforum og intuisjon som inspirasjon for å time aksjekjøpene riktig.

Stigende koronasmitte og et høyt priset aksjemarked gjør ikke Tømmernes altfor bekymret.

– Vi har hatt en liten korreksjon på fem prosent, og jeg bruker dippene til å kjøpe litt mer. Vi får se hvor lenge det holder, de kvantitative lettelsene er fortsatt en driver selv om det er en del usikkerhet. Det er for kjedelig å ikke være investert i det hele tatt, men det er ikke dumt å trekke halvparten ut av markedet, sier høstens Fantasyfond-vinner.

Høstens runde av aksjespillet Fantasyfond er altså over, men det blir en ny runde til våren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.