Morten Gamst Pedersen blir neppe rik av å spille for Alta i 2. divisjon på tampen av karrieren. Men gjennom 20 år som fotballspiller har han tjent til tider svært gode penger, særlig for Blackburn i Premier League.

De oppsparte midlene har fått ben å gå på, både i eiendoms- og aksjemarkedet.

Vadsøværingen Gamst Pedersen er selv mest involvert i eiendomsinvesteringer i Tromsø, mens det er onkel Olav Werner Pedersen som styrer aksjeinvesteringene gjennom Gamst Invest, der «Gamsten» eier 80 prosent, mens faren Ernst Vidar Pedersen og onkelen eier ti prosent hver.

– Morten skal ha noe å leve greit av etter karrieren også, men han har ganske lavt forbruk. Uten å nevne navn, så er det jo andre fotballspillere som har brent seg på mye tull, så Morten er litt mer ansvarlig og forsiktig, sier Werner Pedersen, som har jobbet med kapitalforvaltning i 35 år.

Han sier de ikke finregner på investeringene sine, men ser på tiden som sin venn og kan sitte gjennom vanskelige tider og motta utbytter dersom det er nødvendig med likviditet.

Regnskapet for 2020 viser at Gamst Invest hadde finansinntekter på 12,8 millioner kroner og satt igjen med et årsresultat på 12,5 millioner, opp fra 11,4 millioner i 2019.

– 2020 ble mye bedre enn vi forestilte oss, og vi tror det skal bli bra videre også. Men grunnen til at det har gått veldig bra er fordi vi har en investeringsstrategi vi har beholdt over mange år uten å snu kappen etter vinden, sier onkelen.

Itera-aksjer for 35 mill.

Werner Pedersen mener mye av Gamst Invests forvaltning går ut på å unngå å gjøre dumme valg, og å klare å holde seg unna det han omtaler som «tapersektorer», som oljeservice og nye grønne selskaper.

– Derimot ser vi på it-sektoren som en langsiktig vinner slik verden er skrudd sammen, sier han.

Pedersen mener det først og fremst er gjelden i selskaper som kan bli et problem, noe som er bakgrunnen for at Gamst-gutta i flere år har hatt klokkertro på det lille it-konsulentselskapet Itera, som har en markedsverdi på rundt 1,2 milliarder kroner.

Gamst Invest har med tiden blitt åttende største eier i virksomheten, med en andel på 3,06 prosent som er verdt rundt 35 millioner kroner.

Kostprisen er 8,8 millioner, hvilket innebærer at investeringen har firedoblet seg. Den fantastiske avkastningen har gjort at Itera-aksjen nå utgjør hele 68 prosent av børsporteføljen som hadde en markedsverdi på 52,3 millioner kroner ved årsskiftet.

Hittil i år har imidlertid Itera hatt en ruglete kursutvikling på Børsen med en nedtur på rundt 4,5 prosent, og den har falt nesten 15 prosent siden midten av september.

Det bekymrer ikke Werner Pedersen, og han mister ikke nattesøvnen av å trosse porteføljeteorien om å spre investeringer jevnt på flere aksjer for å redusere risikoen.

– At Itera er litt ned i det siste betyr ingenting på lang sikt. Vi synes selskapet fortsatt ser veldig bra ut, det har lite gjeld og driver bra. Det er klart det er risiko å ha så mye i én aksje, men ingen blir rike av å diversifisere. Spør John Fredriksen eller Mark Zuckerberg. Du kan gjøre en veldig god kule på spesifikke veddemål, men ingen vil si det rett ut, sier han.

– Ikke bekymret

Werner Pedersen har troen på at Itera-aksjen vil fortsette å kaste av seg i lengre tid fremover, og at selskapet vil komme med flere interessante gjennombrudd. Han mener derfor det fortsatt er for tidlig å ta gevinst for å diversifisere og trygge porteføljen.

Etter hans mening har aksjen gått litt under radaren hos meglerhusene en stund fordi den har så liten omsetning.

– Det er nesten ingen institusjonelle eiere lengre, kun Storebrand med en liten post. Gründer og toppsjef Arne Mjøs eier en tredjedel, mens vi og noen andre grupperinger til sammen har en ganske stor andel. Vi har tiden med oss, og er ikke avhengige av at noen skal ha ut pengene i morgen, sier han og kommer med et lite stikk til dem som har satset tungt på grønne aksjer:

– Vi er ikke bekymret for høyt prisede aksjemarkeder, det preger mer de nyoppstartede grønne selskapene som skriver milliarder på luftbobler og heiser de over Oslo Børs. Noen har satset altfor mye på det.

Foruten Itera, har Gamst Invest aksjer i børsnoterte selskaper som rederiet American Shipping Company, betalings- og inkassoselskapet B2 Holding, it-selskapet Zalaris, bankene BRABank og Instabank og meglerhuset ABG Sundal Collier, i tillegg til en rekke mindre poster i unoterte oppstartsselskaper.

Foruten eiendommene i Tromsø har Morten Gamst Pedersen tidligere blant annet kjøpt en leilighet til 17 millioner kroner på Tjuvholmen i Oslo og tjent syv millioner på å videreselge en toppleilighet i Trondheim etter fire år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.