Lektorstudent, Fantasyfond-deltager og «Trendtraderen» på Twitter, Ola Kroken (23), holder følgerne sine oppdatert på hvordan han faktisk gjør det i aksjemarkedet. Der har det vært litt bratt i det siste.

– Jeg startet med 50.000 kroner i september, og planen var å tjene en god sum hver dag uten å ta høy risiko. Det funket bra i starten, jeg tjente nesten 20 prosent på de to første ukene. Men jeg ble litt overmodig siden det føltes lett og behagelig, sier han.

Overmotet førte til at Kroken tok for store posisjoner, og da han begynte å tape ballet det fort på seg.

Den største smellen kom i elsykkel-selskapet GreenVision Acquisition Corp. Fra 16. til 21. september mer enn tredoblet aksjen seg, men Kroken tapte likevel penger på å gå inn og ut av aksjen på feil tidspunkt i denne perioden.

– Det handlet kun om følelser. Jeg tapte over 25.000 kroner, og plutselig var over halve kontoen borte. Da ble jeg sur og grinete, og kjente at kontrollen rant ut av fingrene. Basert på min egen statistikk vet jeg at etter en rød dag kommer en enda verre rød dag, for da gir jeg litt mer faen.

Hans egen oversikt viser at han hittil i år har tjent på 52 prosent av handlene og tapt på 48 prosent. Det holder ikke til å gå i pluss totalt, for tapene er for store når de kommer. I tillegg koster det penger å handle, såkalt kurtasje.

Nå skal Kroken være streng med seg selv i oktober: Tap skal kuttes tidligere, og følelser skal holdes utenfor.

Han sammenligner det med at etter å ha skadet seg, bør en idrettsutøver trene seg sakte opp igjen før man deltar i en stor konkurranse.

Viktigheten av en prosess

Karl Oscar Strøm, tidligere partner i Pareto Securities og nylig gründer av hedgefondet Paleo Capital, har drevet med trading i mange år. Han konstaterer at det nesten alltid er slik at noen posisjoner går bra, og andre dårlig.

Med et plutselig stemningsskifte, slik markedet snudde fra optimisme til pessimisme i midten av september, kan alle eller mange av aksjene havne i såkalt stop-loss samtidig.

Dette er en slags sikring de fleste som handler aksjer setter, som gjør at hele eller deler av aksjebeholdningen selges dersom aksjekursen faller under et fastsatt nivå. Hensikten er å begrense tapene når det går dårlig. Ved store markedssvingninger kan man imidlertid ifølge Strøm risikere å ta tap i en aksje man egentlig ønsker å beholde.

– Da sitter du der med bare kontanter, og har tapt en del prosent. Alle som driver med trendstrategier taper penger ved slike trendskifter. Når det i etter tid har vært vanskelig å se klare trender, må man passe på kapitalen. Det er fort gjort å bli tråkket mye på tærne hvis man ikke følger rytmen i markedets jenkadans, sier Strøm.

Karl Oscar Strøm understreker viktigheten av å ha sin egen prosess.
Karl Oscar Strøm understreker viktigheten av å ha sin egen prosess. (Foto: Per Thrana)

Han har klare råd til ferske aksjetradere som Kroken:

  • Hold følelsene under kontroll
  • Bestem deg for en prosess – en fremgangsmåte
  • Sett stop-loss
  • Ta ikke for store posisjoner

Strøm understreker imidlertid at man må tilpasse prosessen til hva slags type investor man er, og hvor mye tid man har til å følge opp.

– Når du bryter det ned over tid ønsker du å se mange små gevinster, mange små tap, noen store gevinster, men ingen store tap, sier han, og legger til:

– Ideelt treffer du på 60–70 prosent av tradene, og vinnerne går litt mer opp enn taperne går ned før de ryker i stop-loss. Da kan det bli et hyggelig regnestykke over tid. Men man må være mentalt forberedt på at 40 prosent av posisjonene går i minus. Du føler deg som kong Midas i revers når alt du tar i blir til gråstein i perioder, men det må du tåle, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.