Tiktok-profil og influenser Ellen Irene Aabol (21) er en av profilene som deltar i høstens runde av DNs aksjespill Fantasyfond.

Den siste tiden har hun fått øynene opp for aksjemarkedet, med motivasjon om å få økonomisk frihet til å gjøre hva hun vil.

Aabol har rukket å gjøre seg noen dyrekjøpte erfaringer. Etter å ha spart i aksjefond siden hun var 14 år, bestemte hun seg for å debutere med enkeltaksjer som oppvarming til Fantasyfond-deltagelsen.

– Jeg kastet meg inn i Gamestop-aksjen litt for sent, dessverre. Det var en klassisk nybegynnertabbe, som også noen av følgerne mine gikk på. Det skjedde etter at noen venner tipset meg om aksjen, samtidig som selskapet ble mye nevnt i nyhetene. Da er det jo allerede for sent, så jeg gikk på en smell der. Men jeg hadde heldigvis en regel om å ikke investere mer enn jeg er villig til å tape, sier hun.

Gamestop er den mest omtalte av de såkalte «meme»-aksjene i USA, som fra starten av året fikk en voldsom opptur drevet av store grupper småsparere fra blant annet nettforumet Reddit. Motivasjonen var i utgangspunktet å påføre store tap for hedgefondene på Wall Street som hadde veddet på kursfall gjennom shorthandel.

Porteføljeforvalter Robin Øvrebø (32) i Odin tror kjernen til at mange opplever «fomo» («fear of missing out») i aksjemarkedet og kaster seg på populære aksjer, er at mennesker liker å sammenligne seg med andre, for eksempel naboen eller venner.

– Jeg tror mange har nytte av å se på investeringer som kontinuerlig utvikling, en reise. Jeg tror det er nødvendig at man liker arbeidet med å analysere og forstå selskaper og sette pris på selve reisen, ikke bare sluttdestinasjonen, altså avkastningen, sier han.

Ellen Aabol er en av profilene som deltar i Fantasyfond i høst, der hun foreløpig har hatt suksess med «trygge, solide selskaper».
Ellen Aabol er en av profilene som deltar i Fantasyfond i høst, der hun foreløpig har hatt suksess med «trygge, solide selskaper». (Foto: Elin Høyland)

Portefølje med «trygge» aksjer

Erfaringen med Gamestop førte til at Aabol i Fantasyfond har satset på trygghet og stabilitet, noe som foreløpig har betalt seg.

Fondet hennes har en avkastning på syv-åtte prosent drøyt fire uker inn i spillet, nok til en finfin tredjeplass blant profilene og en plass blant de ti prosent beste av drøyt 21.000 deltagere.

Equinor, Kongsberggruppen, Europris og Norske Skog ble valgt fordi Aabol mener de fremstår som solide, og flere av selskapene har hun god kjennskap til via familiemedlemmer som har jobbet der. Det gjorde terskelen lavere. Den mer sprellende lakse-aksjen Salmon Evolution, kom med som krydder på toppen.

Aabol sier hun ser på en aksjes kurshistorikk over flere år for å få et inntrykk av om utviklingen er positiv og relativt stabil over tid, og minner seg selv på at om en aksje faller så er ikke pengene tapt før man har solgt.

– Jeg har tvunget meg selv til å sette meg ordentlig inn i selskapene og lese kvartalsrapportene. Jeg skulle ønske jeg hadde gjort like bra forarbeid i virkeligheten også, hehe, sier hun.

Robin Øvrebø er porteføljeforvalter i Odin, og har klare råd til investorer som ønsker å unngå «fomo» i aksjemarkedet.
Robin Øvrebø er porteføljeforvalter i Odin, og har klare råd til investorer som ønsker å unngå «fomo» i aksjemarkedet. (Foto: Odin)

Skal man tro Øvrebø i Odin er Aabol i ferd med å utvikle gode vaner.

– Nøkkelen er å investere tid i å lære seg håndverket. Les årsrapporter, lytt til webcasts med ledelsen og se på forretningsmodellen og bransjen selskapet opererer i. En idrettsutøver må trene hver dag og ha en klar plan for utvikling. Resultatet er et sluttprodukt av dette arbeidet over tid. Slik er det også i aksjemarkedet, sier han.

– Bruk deg selv som referansepunkt

Riktig nok tok Aabol nylig biotekaksjen Ultimovacs inn i spillporteføljen etter at kursen hadde mer enn doblet seg på to måneder, og dermed kunne mye tyde på at hun ikke hadde lært av Gamestop-erfaringen.

Hun innrømmer at det valget skyldtes nettopp en «fomo»-effekt, for hun hadde lagt merke til at aksjen var å finne i porteføljene til flere av deltagerne som lå på toppen av resultatlistene.

Ultimovacs-aksjen har siden falt tilbake rundt 15 prosent siden toppnoteringen tidligere i oktober. Etter børsslutt tirsdag meldte selskapet at det skal hente inn mer frisk egenkapital, og at storeiere som Bjørn Rune Gjelsten er blant dem som vil bidra der.

Øvrebø mener grunnen til at mange aksjonærer ikke lærer av sine tidligere feil er at de blir kortsiktige, fordi de mangler noen tydelige prinsipper og glemmer at de faktisk eier andeler i et selskap.

Han mener en hver ny investor bør stille seg to viktige spørsmål:

  • Har du virkelig tid til og interesse for å lære om investeringer i enkeltaksjer?
  • Har du en personlighet som gjør at du håndterer svingningene i aksjemarkedet?

Hvis svaret er nei, er fondssparing et bedre alternativ, mener han.

– Tenk også på hvorfor du blir revet med og skriv gjerne ned tankene dine. Aksjer er eierandeler i faktiske selskaper – tenk på deg selv som en bedriftseier som tar del i selskapets langsiktige verdiskaping. Bruk deg selv som referansepunkt, ikke andre, og ha fokus på din egen utvikling. Så kan du gjerne studere og lære av andre dyktige investorer, sier han.

Samtidig nevner Øvrebø viktigheten av tidsaspektet, og det at aksjemarkedet egner seg best når man har et langsiktig perspektiv på investeringene sine.

Fantasyfond varer derimot bare i ti uker, og som Øvrebø sier:

– Jo kortere tidshorisont du har, jo mer tilfeldige blir resultatene. Investeringer er et maraton, ikke en sprint.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.