Dagens Næringsliv lanserer nå en ny runde av aksjespillet Fantasyfond, som vil pågå i ti uker denne våren.

Fantasyfond starter mandag 22. mars, men det er mulig å registrere seg som spiller også etter at spillet har startet. Det kan du gjøre på fantasyfond.no, hvor du også kan sette opp porteføljen din.

Personen som sitter igjen med høyest avkastning når spillet er ferdig, stikker av med hovedpremien til en verdi av 100.000 kroner. I tillegg kåres det ukevinnere i spillet. Se oversikt over alle premiene her.

– Vi gleder oss veldig til å komme i gang med sesong to av aksjespillet Fantasyfond. Da vi lanserte spillet for første gang i fjor høst, ble det en umiddelbar suksess. Over 21.000 spillere deltok, og engasjementet var skyhøyt. Vi var spesielt fornøyde med at 55 prosent av spillerne var under 35 år gamle, sier Petter Winther, prosjektleder for Fantasyfond i DN.

Det rimer godt med tall fra stiftelsen AksjeNorge som viser at 67 prosent av de nye aksjonærene på den virkelige Børsen i 2020 var under 40 år.

Winther sier DN har gjort flere justeringer slik at Fantasyfond-engasjementet skal bli enda større denne gangen.

– Den viktigste endringen er at vi lanserer venneligaer. Du kan opprette en liga og utfordre venner, kolleger eller familie til å konkurrere, sier han.

100.000 fiktive kroner

I Fantasyfond skal du lage ditt eget fond ved å sette opp en portefølje av enkeltaksjer. Du får 100.000 fiktive kroner du kan investere i selskaper. Porteføljen må bestå av mellom fem og 20 aksjer som er notert på Oslo Børs eller markedsplassen Euronext Growth.

Både eventuelle gevinster og tap er fiktive, men utviklingen i aksjekursene følger nøyaktig den virkelige Børsen.

Foruten den nye funksjonen med venneligaer, kommer det flere endringer i denne runden av Fantasyfond.

– Vi inkluderer de mest likvide aksjene som er notert på Euronext Growth, og redaksjonen vil satse på mer innhold som retter seg mot nybegynnere i aksjemarkedet, sier Winther.

– Risikofylt med bare én aksje

2020 ble et utrolig og urolig år i aksjemarkedet. Ekstreme kurssvingninger grunnet koronapandemien og den påfølgende usikkerheten for næringslivet førte til at formuer ble skapt og tapt på børsen.

Samtidig økte antall aksjonærer på Oslo Børs med hele 23,6 prosent i løpet av fjoråret, ifølge AksjeNorge. Totalt er det nå nesten 500.000 privatpersoner i Norge som eier aksjer.

– I løpet av det siste året har svært mange unge og kvinner kjøpt sin første aksje i markedet. Det er svært positivt at flere vil ta del i den verdiskapingen som skjer i næringslivet gjennom å eie aksjer, sier DN-kommentator Anita Hoemsnes.

Statistikken viser at mange eier bare én aksje – og da gjerne i et selskap som er i sterk vekst. Hoemsnes ber folk være obs.

– Det er forståelig, men svært risikofylt. Det beste er å fordele investeringene dine på seks til åtte ulike selskaper som er plassert i ulike bransjer – som eiendom, energi, sjømat, varehandel. Da sprer du risikoen, sier Hoemsnes.

Hoemsnes sier at selv om aksjespillets tidshorisont på ti uker er langt kortere enn det man anbefaler når man investerer i ekte aksjer, er muligheten stor for å lære mye om hvordan markedene fungerer og reagerer.

– Jeg tror listen for å bevege seg ut i det virkelige markedet er lavere når man har tørrtrent på aksjeinvesteringer i spill som Fantasyfond først. Det er en god mulighet til å øke kunnskapen om aksjeinvesteringer, sier hun.

Disse konkurrerer du mot

Når du registrerer deg til å spille Fantasyfond, vil du kunne konkurrere mot blant andre:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Karen Elene Thorsen, forfatter og blogger kjent som «Fattig Student»
  • Tian Tollefsen, forvalter i Delphi-fondene
  • Isabelle Ringnes, gründer og foredragsholder
  • Hans-Marius Lee Ludvigsen, forvalter i DNB
  • Sigrid Wilter Slørstad, bærekraftssjef i Nordea Liv
  • Svend-Egil Larsen, daytrader
  • Silje Skjelsvik, klimagründer og «Årets ledestjerne» i 2020
  • Hege Lindseth, driver Instagram-kontoen Aksjereisen
  • Thor Christian Jensen, børskommentator i Dagens Næringsliv