– Jeg har ikke noen spesiell forutsetning for å lykkes bedre enn andre. Jeg følger med på børsmeldinger, sånn som andre med interesse for aksjemarkedet, og prøver å putte inn aksjer der jeg ser muligheter, sier Sebastian Ayer Nergård.
Nergård jobber til daglig som lånerådgiver i DNB, men presiserer at han i saken kun uttaler seg som privatperson, og mener ikke å gi konkrete råd om sparing eller investering.
Lånerådgiveren, som opprinnelig kommer fra Finnsnes i Troms og Finnmark, ble noe overrasket da han fikk beskjed om at han hadde stukket av med Fantasyfond-seieren i uke 19.
– Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke hadde fulgt så nøye med, og fikk ikke med meg at jeg var på topplisten der. Men jeg visste at det var en bra uke. Det er artig å se at når man først prøver litt, går det veien.
– Har du hatt noen spesiell strategi for investeringene?
– I starten gikk jeg for aksjer jeg personlig kunne tenke meg å ha i en ekte portefølje. Men jeg fant fort ut at det ikke er sånn man vinner denne konkurransen.
Satset stort på risikable aksjer
For to uker siden endret Nergård strategi og prøvde å finne mer volatile aksjer, i håp om å være heldig og skyte gullfuglen. Volatile aksjer er aksjer som har en tendens til å svinge mye i verdi. Nergård lyktes godt med sin nye strategi, og i forrige uke oppnådde han en avkastning på hele 12 prosent.
– Det er såpass kort tidshorisont i dette spillet at man må være litt kynisk, mener han.
Han trekker spesielt frem investeringen i plastgjenvinningsselskapet Quantafuel. Selskapet har falt kraftig på børs i år og aksjen er halvert i verdi siden toppen i januar, men sto likevel for en stor del av fondets opptur i forrige uke.
Fredag la nemlig Quantafuel frem sine resultater for første kvartal, som overgikk forventningene. Selskapet fikk et driftsresultat (EBIT) på minus 33,8 millioner kroner – en bedring fra 49,6 mill. kroner i fjorårets fjerde kvartal.
Markedet reagerte positivt og sendte aksjekursen opp rundt åtte prosent i åpningsminuttene, skrev DN på fredag. Det førte til en hyggelig opptur for selskapets aksjonærer, og ble et viktig bidrag til Fantasyfond-seier for Finnsnesværingen.
– I Quantafuel hadde jeg ganske høy vekting. Den hadde falt tungt dagen før, og så tok jeg en råsjanse på at den skulle sprette opp igjen, og der traff jeg veldig godt, sier Nergård.
Også flere av de andre aksjene Nergård satt på gjorde det godt i forrige uke. I fondet hadde han blant annet interiørkjeden Kid, linseteknologiselskapet Polight, solenergiselskapet Scatec Solar, og materialprodusenten Rec Silicon.
Nergård har ikke endret på porteføljen siden forrige ukes seier. Til tross for oppturen i forrige uke, er fondet fortsatt mindre enn da spillet startet i mars. Nergård har foreløpig en negativ avkastning på 2,6 prosent.
– Ville du investert på samme måte med egne penger?
– Nei, det hadde jeg ikke gjort. Jeg ville ikke sovet godt med de volatile aksjene jeg har sittet på den siste tiden. De investeringene kunne jeg ikke gjort personlig.
Nergård sier at man i et spill som DNs Fantasyfond får muligheten til å utforske ved å ta litt ekstra risiko. Om man skulle gjort det samme i virkeligheten, måtte man vært villig til å tape alle pengene, mener han.
– Hvor henter du inspirasjon fra?
– Jeg har utdannelse innenfor økonomi, så det har gjort at det har vært litt lettere å finne gode bøker, sier Nergård.
– De rike får pengene til å jobbe for seg
Økonomen trekker frem boken Rich Dad Poor Dad av Robert Kiyosaki og Sharon Lechter som spesielt god.
– Det er en veldig bra bok om mentaliteten bak det å investere penger. Den er veldig fin og lettlest for dem som ønsker å lære mer om det å investere penger.
Nergård trekker frem ett poeng han husker spesielt godt fra boken, nemlig viktigheten av å komme inn i aksjemarkedet tidlig, og bli der.
– La oss si du har en portefølje med utbytteaksjer – da kan du sitte stille i båten og få utbetalt utbytte over tid. De rike får pengene til å jobbe for seg, sier han.
DNs aksjespill Fantasyfond har kort tidshorisont og legger opp til at man kan prøve å ta risiko i aksjemarkedet og lære underveis – uten å tape ekte penger. I virkeligheten anbefales privatinvestorer å ha lang tidshorisont, sette seg godt inn i selskapene og fondene man eventuelt investerer i og være klar over at aksjeinvesteringer er risikabelt.
Vil du lære mer om aksjemarkedet? Få nyheter, videoer, guider og kommentarer på DN.no/aksjer(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.