– Jeg fant en strategi som funket bra og går for den samme strategien nå, sier den 18 år gamle sisteårsstudenten på Nordahl Grieg videregående skole i Bergen.

Skjensvold Rosenkilde har som så mange unge oppdaget børs og aksjer, og har i flere omganger kastet seg med i DNs konkurranse Fantasyfond.

Han holder seg til det minste antallet aksjer man kan ha i porteføljen, med fem aksjer, og har satset aller mest på oljeprodusentene, dem som er mest eksponert for endringer i oljeprisen.

– Jeg følger ikke med på porteføljen på dagtid, men leser nyheter og gjør beslutninger hver kveld. Forrige uke satset jeg på at olje- og gassprisene skulle stige – og hadde derfor tre oljeselskaper i porteføljen, sier han.

Både statsoljeselskapet Equinor og Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker BP var med i porteføljen, men også det litt mindre oljeselskapet DNO, som blant annet driver med oljeproduksjon i Nord-Irak.

Hver kveld bruker Rosenkilde om lag 20 til 30 minutter for å gjøre vurderinger om han skal gjøre endringer i porteføljen.

Ble litt bekymret

Sammen med kreftvaksineselskapet Ultimovacs og det Røkke-kontrollerte skipseiende selskapet Ocean Yield, ga porteføljen Skjensvold Rosenkilde en avkastning på i overkant av 12 prosent for fondet som han har kalt «Skjensmannens fond». Ocean Yield er i ferd med å bli kjøpt opp av det internasjonale oppkjøpsfondet KKR.

Satsingen på oljeselskaper ble en innertier for Rosenkilde med en oljepris på over 78 dollar fatet og gasspriser som skjøt i været. Elleville priser i energimarkedene, og oljeprisoppgang, bidro til å sende Aker BP og Equinor opp 7–8 prosent i forrige uke, og selv om både oljepris og oljeaksjer har falt litt tilbake, holder eleven stand som nummer to i Fantasyfond-konkurransen.

– Jeg ble litt bekymret onsdag da olje og gassprisene sank, men alt i alt er etterspørselen fremdeles så stor at jeg har tro på olje og gass. Hvor lenge jeg kommer til å sitte på selskapene avhenger helt av etterspørselen. Om den synker mye så trekker jeg meg nok ut av selskapene, sier han.

Hans oppgang er på om lag 15 prosent.

Ville ikke tatt like stor risiko med egne penger

Rosenkilde har aldri handlet aksjer for egne penger, og bruker derfor Fantasyfond som læring før han en dag ønsker investere selv.

– Jeg hadde nok ikke tatt like stor risiko om det var ekte penger, men jeg får testet ut litt forskjellige strategier og gjort litt erfaringer, sier Rosenkilde.

I tillegg til Fantasyfond har Rosenkilde sett på videoer på Youtube for å tilegne seg kunnskap, samtidig som han hyppig diskuterer aksjer og Fantasyfond med kamerater.

– Det viktigste med Fantasyfond er uansett å vinne venneligaen og ligaen på skolen, sier han.

Tall fra Aksje Norge tidligere i år har visst at rekordmange unge sparer i aksjer og fond, og at stadig flere av de nye aksjonærene på børs er unge.

Ultimovacs til værs

Rosenkilde har valgt en aktiv strategi for fondet sitt og anslår han bytter om lag en til tre aksjer i løpet av uken. Ved slutten av forrige uke forsvant Ultimovacs ut av fondet.

Det var etter at kreftvaksineselskapet endte uken opp nærmere 17 prosent etter at selskapet meldte om å ha begynt doseringen av andre kohort i fase 1 Tendu-studien, som er en test av selskapets telomerase-kreftmedisin. Fredag stengte aksjen på sitt aller høyeste noensinne.

– Det var litt flaks at jeg kom inn før det ble kjent at de begynner med den andre doseringen av studiet sitt, men da aksjen steg så mye som den gjorde – valgte jeg å selge meg ut og ta gevinst, sier Rosenkilde.

DNs aksjespill Fantasyfond har kort tidshorisont og legger opp til at man kan prøve å ta risiko i aksjemarkedet og lære underveis – uten å tape ekte penger. I virkeligheten anbefales privatinvestorer å ha lang tidshorisont, sette seg godt inn i selskapene man investerer i og være klar over at aksjeinvesteringer er risikabelt.

Vil du lære mer om aksjemarkedet? Få nyheter, videoer, guider og kommentarer på DN.no/aksjer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.