– Det har ikke helt gått opp for meg ennå, sier Robert Blaszkiewicz (22) fra Skånevik i Vestland.

I løpet av ti uker fikk NTNU-studenten 38,7 prosent avkastning med fondet PiASA i DNs aksjespill Fantasyfond. Dermed ble han best av over 25.000 deltagere i spillet, som ble avsluttet fredag.

Til sammenligning hadde hovedindeksen på Oslo Børs en avkastning på 5,9 prosent i løpet av de ti ukene spillet varte.

Blaszkiewicz brukte mye av fredagen på å sjekke om det var andre deltagere som begynte å nærme seg på toppen av resultatlisten, men kunne til slutt lettet konstatere at han hadde halt seieren i land.

Som premie får Blaszkiewicz 50.000 kroner i kontanter, samt en diamantring verdt inntil 50.000 kroner.

– Hva skal du bruke premien til?

– Det er kanskje på tide å finne seg et kvinnfolk, humrer han og legger til:

– Jeg er fortsatt i eksamensmodus, så jeg har ikke fått tenkt så mye på det. Men jeg vil nok investere mesteparten i aksjemarkedet, både fond og enkeltaksjer, slik jeg har gjort til nå. Jeg har lært en del i løpet av konkurransen, og det har trigget nysgjerrigheten for fagfeltet, men det gjenstår fortsatt mye å lære, sier han.

Oljeprisen bidro til seieren

Strategien i Fantasyfond gikk seg til underveis, og Blaszkiewicz hadde for det meste en portefølje bestående av fem til ti selskaper.

– Jeg tenkte at de færreste deltagerne ville følge med i ti uker, så tanken var å følge nøye med på nyhetsbildet. Etter noen uker da jeg så at jeg lå stabilt blant topp 20, la jeg en slagplan med å følge hendelser, rapporter og meldinger fra selskapene. Jeg fulgte med på alt som gikk an å følge med på.

Fra 23. mars til slutten av Fantasyfond, steg oljeprisen 15 prosent, og samtidig fikk rederiene gode shippingrater, altså god pris på frakt av gods med skip. Blaszkiewicz svarte med å vekte seg ganske tungt inn i Flex lng og 2020 Bulkers, samt andre råvare- og sykliske aksjer. Dette er selskaper der inntjeningen gjerne følger utviklingen i økonomien.

Flex lng er et rederi med skip som frakter flytende naturgass, mens 2020 Bulkers er et tørrbulkrederi som frakter tørr last, som korn eller sement. Disse aksjene steg henholdsvis 72 og 20 prosent i spillperioden.

Selv om Blaszkiewicz kvittet seg med disse to selskapene i porteføljen litt for tidlig, før de nådde toppen, ble de gode bidragsytere til at han endte opp som totalvinner.

– De to ga totalt mest avkastning, men jeg har holdt mange aksjer i kun to-tre dager om gangen for å sikre raske gevinster på kortsiktige triggere.

Nettopp hyppige endringer i porteføljen viste seg å bli en suksessformel.

– Jeg hadde veldig god avkastning torsdag og fredag i den nest siste uken, da forsto jeg også bedre hvordan tidspunktene for kjøp og salg i spillet fungerte. Så da begynte jeg å selge ut på morgenen for å safe inn.

På spillets siste dag satt Blaszkiewicz med følgende portefølje: Bonheur, Elkem, Golden Ocean Group, Komplett Bank, Magseis Fairfield, MPC Energy Solutions, Nekkar, Play Magnus, Volue og Yara.

Startet med hydrogen og salat

Blaszkiewicz investerer også i aksjer på den ekte Børsen. Han begynte som mange andre småsparere med aksjer i fjor, men ikke før utpå høsten.

– Jeg hadde sett litt på det før det, men satt på gjerdet i fjor vår da det var negativ oljepris. Men da jeg så den voldsomme gjeninnhentingen, prøvde jeg å få med meg litt av den.

I starten leste han seg opp på selskaper med fremtidsrettet teknologi og satset på kun to enkeltaksjer, Hydrogenpro og salatprodusenten Kalera. Sistnevnte hadde han vært med på i gråmarkedet før børsnoteringen, og den ga ham hans første harde lærepenge.

Robert Blaszkiewicz (22) vant Fantasyfond.
Robert Blaszkiewicz (22) vant Fantasyfond. (Foto: Sigurður Alex Pétursson)

– Kalera-aksjen kollapset ved noteringen på Euronext Growth, fordi mange av investorene dunket den ut og kjøpte seg inn igjen på lavere kurser. Jeg burde ha gått inn med en mindre sum i starten og heller snittet meg gradvis ned etter hvert.

Kalera gikk på børs 28. oktober i fjor. Innen en uke hadde kursen dundret ned 33 prosent til 20 kroner. Nå er kursen tilbake over 30 kroner etter å ha vært helt oppe i 48 i slutten av februar.

Blaszkiewicz har fortsatt troen, og mener selskapet leverer det det lover, i tillegg til at han venter på en mulig notering av selskapet ved Nasdaq-børsen i USA.

Hydrogenpro er han imidlertid helt ute av, og der angrer han først og fremst på at han ikke solgte seg ut med 100 prosent gevinst da han hadde sjansen.

Fremover har han mest tro på bank og sykliske aksjer, og vil bruke sommeren til å finne enkelte perler i aksjemarkedet.

– Jeg sitter med en kompis som også er interessert i aksjer, så vi hører på podkaster, diskuterer og følger med på nyhetsbildet. Også nyheter i resten av verden som påvirker Europa. Jeg leser litt på aksjeforumene, men skriver ikke selv. Man må ta det man leser der med en klype salt, men man kan finne en del bra info der fra folk med mye kunnskap om enkeltselskaper, sier 22-åringen.

Smell for ferskinger

Blaszkiewicz bruker nok mer tid på å følge med i aksjemarkedet enn flesteparten av de mange nye aksjonærene som strømmet til Oslo Børs i fjor. Han tror en del kan få seg en lærepenge etter hvert.

– Jeg tror mange ferskinger vil få seg en smell. Særlig i grønne aksjer har det jo skjedd allerede. Mange leser på forum og blir giret, for eksempel på Gamestop-aksjer, som man tror vil gi 100 prosent avkastning på noen dager. Jeg ser også at det er mange som spør om når Norwegian-aksjen skal stige. Det er jo ikke sånn det fungerer.

Foreløpig har aksjer og investeringer vært en hobby som han bruker en del tid på, men han innrømmer at det kunne vært en morsom karrierevei i fremtiden.

Inntil videre er det imidlertid sivilingeniørstudiet innen energi og miljø ved NTNU i Trondheim som får mest oppmerksomhet. Han er likevel usikker på hvor mye studiet vil hjelpe med å forstå forretningsmodellen til selskaper med avansert teknologi.

– Likevel vil det være spennende å utforske hvordan jeg kan kombinere disse fagfeltene for en bedre helhetsforståelse av prosjekter og nyheter, sier han.

Vårens runde av aksjespillet Fantasyfond er altså nå over, men det blir en ny runde med oppstart i slutten av september. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.