– Vi kommer til å få en ny «all-time high» på børsen, spørsmålet er bare når. Gjeninnhentingen fra korona har vært fantastisk bra, mye bedre enn jeg hadde sett for meg i mars. Dette er året hvor vi setter mange børsrekorder, sier Kristian Tunaal når han oppsummerer årets aksjemarked.
Kristian Tunaal (52) er porteføljeforvalter i Alfred Berg og har mer enn 20 års erfaring fra finansmarkedet. Han er svært positiv til antallet nye investorer som har kommet seg på aksjemarkedet i år, og er glad for at terskelen er blitt lavere for å komme i gang med å investere i aksjer.
Indeksfond eller aktive fond?
Det har vært stor diskusjon den siste perioden angående lønnsomheten med å investere i aktivt forvaltede fond versus et indeksfond. Tunaal forvalter kun aktive fond. Han mener det er forvalternes rolle å bevise at deres fond er verdt pengene.
– Det er vanskelig å slå indeksfond inkludert kostnader. Man skal bevise at man er verdt pengene, sier han.
Ifølge DNs egen analyse, med tall innhentet fra Morningstar og VFF, har det historisk smarteste valget vært å investere i indeksfond.
Selv om Tunaal mener et aktivt fond bør vise til bedre avkastning over tid for å være verdt investeringen, peker han på noen svakheter med å investere i indeksfond:
– De store svakheten med indeksfond, i min mening, er at man er nødt til å kjøpe selskaper man virkelig ikke liker eller har noe tro på. Kanskje har ikke indeksfondet den standarden du har i forhold til ESG heller.
Ser store forskjeller fra dotcom-boblen
I USA, det markedet der avkastningen har vært best, er forskjellen mellom indeksfond og aktivt forvaltede fond også størst, i favør indeksfond. Nasdaq 100, som er en teknologitung indeks, har hatt en svært positiv utvikling de siste årene. Indeksens største beholdninger, som står for nærmere 50 prosent, er teknologigigantene Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, Tesla og Google (Alphabet).
Flere eksperter har trukket paralleller til teknologiselskapenes kraftige kursoppgang sent på 90-tallet, som endte med et brak. Selv mener Tunaal at dagens situasjon er helt annerledes enn før den såkalte dotcom-boblen sprakk.
– Mange trekker paralleller til «it-boomen», men Google, Facebook og et par av de andre gigantene er jo fantastisk lønnsomme. Dette var ikke tilfelle i 1999. Det er store forskjeller nå. Det er en solid forretningsstrategi i bunn som folk bruker, og som er lønnsomme.
Norske selskaper som vil overleve
Tunaal mener det er viktig å se etter selskaper som vil overleve en korreksjon. Det norske fondet til Alfred Berg, Alfred Berg Gambak, inneholder selskaper som Nordic Semiconductor, Kid, Europris, Borregaard, Fjordkraft og Salmar.
– Alle disse selskapene vil overleve en turbulens eller korreksjon. Jeg kunne satt mine egne penger i alle aksjene, lukket øynene og latt tiden gå.
Han har spesielt troen på oppdrettslaksen i tiden fremover. Han mener laksegiganten Salmar har et stort potensial for videre vekst:
– Salmar leverte strålende tredjekvartalstall. Norsk laks er fortsatt et produkt som verden etterspør. Tilbudet er begrenset og det er få land som produserer det. Salmar er helt i toppen av klassen.
Hittil i år har Salmars aksjekurs steget over åtte prosent. Tunaal mener dette er imponerende ettersom sjømatsektoren solgte mye til restaurantmarkedene til Europa, som nå er stengt.
– Lakseprisene er lavere nå enn før Covid-19. Nå er konsekvensene tatt, og når restaurantene åpner igjen vil vi nok se en pen rekyl i lakseprisen.
Se mot våre naboer
Kristian Tunaal mener mange investorer utelukker spennende investeringsobjekter ved å kun se i det norske markedet.
– Man får en del i Norden som Norge ikke tilbyr. Stockholm er av mange rangert som verdens fremste teknologihovedstad, etter Silicon Valley. Danmarks største sektor er helse, og har noen av verdens mest spennende selskaper innenfor denne sektoren.
I Tunaals nordiske fond finner man ingen norske aksjer blant de ti største posisjonene. Hans største posisjon, på 5,5 prosent, er det svenske underholdningsselskapet Evolution Gaming. Han sammenligner selskapet med de store tek-gigantene:
– Mitt største «bet» gjennom året er Evolution Gaming. Den er dyr, men når det vokser 30 prosent i året, er det greit. Da forsvarer den prisen sin. Du har dyre selskaper, som ikke har inntjening også har du dyre selskaper som har inntjening og vekst. Amazon, Google og Evolution er et sånn type selskap.
Fondet Tunaal forvalter har en avkastning på drøyt 23 prosent hittil i år, som er på nivå med den nordiske referanseindeksen.
Tren før du hopper i Holmenkollen
Tunaal er blant de kjente profilene som er med å spille DNs aksjespill, Fantasyfond. Hans strategi har vært å holde på selskaper han mener vil gjøre det bra i tiden fremover. Han har de samme norske aksjene som han har i sitt nordiske fond. Det har gått sånn passe.
Av de 12 kjente profilene som er med, ligger Tunaal på åttende plass med en avkastning på 4,1 prosent.
Selv mener han at spillet er en god plattform for nye investorer:
– Det er veldig nyttig å tørrtrene litt. Skal man hoppe skihopping, er det greit å gjøre litt simulering i forkant før man går rett til Holmenkollen. Det er bedre å få smellene i Fantasyfond enn å få dem med reelle penger.
Likevel advarer han spillerne som får en urealistisk høy avkastning i løpet av spillet.
– Prøv samme strategien i «real life» på børsen, så får vi se hvordan det går. Man lærer etter hvert at det er veldig vanskelig å forstå kortsiktige svingninger. Jeg har ikke lært meg å forutsi dem, og jeg kjenner heller ingen som har lært det. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.