Mathilde Nordby Jensen fikk jobben som tradingsjef i DNB Asset Management som 25-åring. Da det svingte som verst i aksjemarkedet denne våren ledet hun aksjehandler for 20 milliarder kroner hver dag. Samtidig som hun beskriver perioden som kaotisk, har hun i ettertid tenkt at dette var en mulighet som kanskje aldri vil dukke opp igjen.

– Som en trader så har dette vært en «once-in-a-lifetime experience.» Markedets svingninger i februar og mars, den volatiliteten og likviditeten, var helt vanvittig, sier hun.

Takket nei til Goldman Sachs

Jensen gikk ut fra Westminster College i Salt Lake City med en GPA (det amerikanske karakterpoengsnittet) på 3.98 av 4.0. Dette gjorde henne til årets student. Etter utdannelsen ble hun tilbudt en ettårig stilling hos Goldman Sachs, et av verdens største investeringsselskaper.

Planen var å dra tilbake til USA etter juleferien. Denne planen ble snudd på hodet da hun så en stilling som juniortrader i DNB, en jobb hun var sikker på at hun ikke var kvalifisert for.

– I stillingen sto det krav om en master, spesialisering i statistikk og gjerne to-tre års arbeidserfaring innenfor aksjer og så videre. Det var en rekke med ting som gjorde at jeg ikke var kvalifisert.

Selv om stillingen virket uoppnåelig, valgte Jensen likevel å ta sjansen, og sendte en søknad.

– En ting jeg har lært i USA er at janteloven ikke krysser landegrenser. Amerikanere er veldig flinke til å skryte av seg selv. Så etter å ha bodd der i et par år fikk jeg ristet av meg janteloven og jeg fikk et bedre forhold til å ta risiko og sjanser. Så jeg søkte på jobben og tenkte at det verste jeg kan få er et «nei».

Det endte med at Jensen fikk tilbudet om jobben. Da var valget enkelt, hun takket nei til Goldman Sachs og startet i jobben hos DNB, bare 22 år gammel.

I DNs aksjespill Fantasyfond kan du konkurrere mot blant andre Mathilde Nordby Jensen, lære om aksjemarkedet og vinne flotte premier. Registrer deg gratis her.

Slik kommer du i gang med Dagens Næringslivs Fantasyfond
Aksjespillreporter Kim Ingwersen forteller deg hvordan du bruker DNs aksjespill Fantasyfond.
02:09
Publisert:

Ansvarlig for 20 mrd.

Til tross for manglende kvalifikasjoner, mener hun en del andre kvaliteter sikret henne jobben:

– Den største fordelen var at jeg hadde studert i USA som gjorde meg komfortabel med å snakke engelsk. Samtidig hadde jobbet siden jeg var 13 år. De så nok at jeg ikke gir opp, eller hvis jeg vil ha noe eller få til noe, så gjør jeg det.

Jensen klatret på rangstigen i DNB fort, og etter bare noen få år ble hun forfremmet til seniortrader, og deretter tradingsjef. Stillingen har medført et stort ansvar.

Til daglig leder hun aksjehandler til flere milliarder kroner. I februar og mars opplevde de en tidobling av handelsvolumet:

– Vanligvis handler vi for én til to milliarder om dagen, men i denne perioden handlet vi for cirka 20 milliarder kroner dagen, sier hun.

Mathilde Nordby Jensen står foran hovedkontoret til DNB. Her inne gjennomfører hun aksjehandler for flere milliarder kroner daglig.
Mathilde Nordby Jensen står foran hovedkontoret til DNB. Her inne gjennomfører hun aksjehandler for flere milliarder kroner daglig. (Foto: Mikaela Berg)

Hun forteller om lange, men svært spennende dager. Avdelingen på fire personer har ansvaret for å kjøpe aksjer 23 timer i døgnet, men det meste av kvelds- og natthandel er automatisert. I perioden i februar og mars jobbet teamet nærmest uten pauser fra klokken åtte på morgenen til den amerikanske børsen stengte klokken 22 på kvelden norsk tid. Som sjef er det Jensen som tar imot kritikken dersom feil blir gjort.

Deres direktekunder består av 44 forvaltere, men i prinsippet gjennomfører de handlene for alle personene som investerer i forvalternes fond.

– Det er de vi ønsker å gjøre en god jobb for. Det var ekstremt intenst i den perioden. Det ga meg et par ekstra grå hår og noen nye rynker. Det er jeg som får stempel i pannen hvis noe gjøres feil, sier hun.

Spiller med høy risiko

Jensen er en av profilene som er med i DNs aksjespill, Fantasyfond. Sammen med resten av DNB Asset Management-teamet, har hun gått for en portefølje med en blanding av stabile og høyrisiko aksjer. Fondet hennes er foreløpig i minus.

– Det går ikke så bra, mildt sagt. Forrige uke så vi at det ble en «risk-off» i markedet. Noen mener på grunn av valget, andre mener at det ikke kommer flere stimuluspakkene. Da er det gjerne «high-risk» aksjer som faller mest, og det har jeg nok av i porteføljen min.

Med høyrisiko-aksjer referer hun til selskaper som Nel, Hexagon Composites og ContextVision. Dette er selskaper som har prestert svært godt hittil i år, men samtlige har opplevd et fall de siste ukene.

Selv om prestasjonen hennes i Fantasyfond ikke har holdt hennes høye standard, er hun fornøyd med å se så mange nye, unge investorer interessere seg for aksjemarkedet.

– Det er dritkult at det er så mange som er interessert i aksjer. Vi trenger fersk blod inn i aksjemarkedet

Likevel fraråder hun nye investorer å investere i aksjer uten å ha noe kjennskap om selskapet.

– Ikke invester i en aksje etter å ha lest én artikkel i Dagens Næringsliv eller andre aviser. Jeg sitter rundt mennesker som har holdt på i over 25 år og fortsatt ikke har en 100 prosent «hit-rate». Har du rett 60 prosent av gangene i aksjemarkedet, er du ansett som et geni. Har du derimot et spesielt forhold til en aksje, som at du jobber i bedriften, så er det kjempebra. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.