Brødrene Jonathan (36) og Felipe (34) Orellana Castro kom til Norge fra Chile som barn. Begge har satt sitt preg på norsk hiphop, og de siste årene har brødrene, sammen med Romsås-rapperen Martin «Don Martin» Ahzami Raknerud, reist Norge rundt med teaterstykket «Blokk til blokk», som for øvrig vant Oslo bys kunstnerpris i 2019.

– Alt av vår kunstneriske aktivitet og kreativitet er blitt til «Blokk til blokk». Det er fint at vi, med Martin, har fått formidlet vår historie, sier Jonathan Castro.

Bryter ned stigmaer

Faren til Jonathan og Felipe Castro reiste alene til Norge fra en vanskelig situasjon i Chile. Han måtte finne en jobb, før Jonathan, Felipe, moren og storebroren fulgte etter. De vokste opp i Groruddalen i starten av 90-tallet, og forteller om vanskelighetene med å bli integrert i Norge, hvor både kulturen og språket var helt annerledes. Musikken ble på mange måter redningen, som også kommer frem i teaterstykket.

– «Blokk til blokk» er fortellingen om vår historie. Ikke bare vår historie om musikk, og hva hiphop har gjort for oss som personer og karriere, men også på et personlig nivå, sier Jonathan Castro.

Det er ikke bare forestillingen brødrene har suksess med. Artistene gjør det også svært godt på en helt annen arena: DNs aksjespill Fantasyfond.

Jonathan og Felipe Castro er blant de kjente profilene som er med på å spille Fantasyfond, der målet er å få best avkastning på 100.000 fiktive kroner som skal investeres i aksjer på Oslo Børs.

Ingen av dem har investert i aksjer tidligere, men de har kommet godt ut av konkurransen der de blant annet konkurrer mot eksperter innen finans. Av alle de kjente profilene, er det Felipe Castro som troner øverst. Syv uker inn i den ti uker lange konkurransen har også broren Jonathan bedre avkastning enn aksjeekspertene.

Skal gjøre arven større

Brødrene forteller at de kjenner få som investerer i aksjemarkedet, og mener at flere burde få kunnskap om verdiskapingen som skjer på Oslo Børs. Nå vil de lære – og lære bort til barna sine.

– Først må jeg få kunnskapen nok selv, slik at jeg er trygg nok til å lære bort, sier Felipe Castro.

– Sjæl. Jeg har et barn på 15 måneder, så jeg har 18 år på å lære meg masse mer å gi videre til datteren min, svarer Jonathan Castro.

Jonathan «Boss» Orellana Castro og broren Felipe «Fela» Orellana Castro på Tøyen Torg.
Jonathan «Boss» Orellana Castro og broren Felipe «Fela» Orellana Castro på Tøyen Torg. (Foto: Fredrik Solstad)

Selv om aksjemarkedet er en mulighet for mange til å få sparepengene til å gro, er en av de første reglene man lærer om aksjehandel at man ikke bør investere mer enn man har råd til å tape. Selv om Jonathan Castro er ivrig på å teste ut sine investeringsferdigheter, er han klar på at situasjonen ikke er lik for alle:

– Det handler litt om «generation of wealth» også, ikke sant. Vi har ikke hatt så mye i vår familie. Foreldrene våre kom hit med ingenting, så kjøpte de en eiendom. Nå eier faren min en eiendom som vi skal arve. Det vi gjør nå, det er å bygge arven større for videre generasjoner.

Brukt tid på å nerde

Felipe Castro har en solid avkastning i spillet på 22,4 prosent hittil. En del av strategien har vært å herme litt etter spillerne som har prestert best totalt sett i spillet. Hans Fantasyfond-portefølje består av blant annet Nel, Rec Silicon, Orkla og Kongsberg Automotive.

– Jeg har brukt litt tid på å «nerde» hvor folk har puttet pengene sine. Og så har jeg lest meg mer opp på aksjene som har gjort det bra, og lest nyheter om selskapet, sier han.

Skal slå sjakkmesteren

Ingrid Carlsen, søsteren til verdensmesteren Magnus Carlsen, lærer bort sine sjakk-triks på Tøyen bibliotek, hvor Felipe Castro jobber. Han sier han aldri har klart å slå henne, men klarte å få remis én gang.

Felipe «Fela» Orellana Castro leder DNs aksjespill, Fantasyfond.
Felipe «Fela» Orellana Castro leder DNs aksjespill, Fantasyfond. (Foto: Fredrik Solstad)

I Fantasyfond er det tidligere sjakkmester og Magnus Carlsen-trener Simen Agdestein som ligger på annenplass av profilene. Felipe Castro sier at det er veldig liten sjanse for at han ville slått Agdestein i sjakk, men har som mål å vinne over ham i Fantasyfond.

– Han der er «my rival». Klarer jeg slå han sjakkmesteren, da har jeg slått en sjakkmester i noe, i hvert fall, sier Felipe Castro.

Med tre uker igjen av aksjespillet, er det mye som kan skje. Så langt ligger imidlertid Felipe Castro godt an til å bli best blant profilene, med en avkastning på 22,4 prosent. Det er over Agdestein på annenplass, som har 19,4 prosent avkastning hittil, og langt bedre enn eksperter som Thomas Nielsen, Pål Ringholm, Audhild Aabø og Kristian Tunaal.

Inn med egne penger

Jonathan Castro har også gjort det bra i spillet og ligger på en foreløpig tredje plass blant profilene. Han forteller at han startet litt svakt, men etter å ha fulgt mer med har det gått bedre. Fantasyfond-porteføljen hans har prestert bedre enn hovedindeksen på Oslo Børs i samme periode.

Også han har Rec Silicon, Nel og Kongsberg Automotive i sin portefølje, men i motsetning til broren har han også DNB, Olav Thon og Salmar.

Jonathan Castro forteller at spillet har gitt ham mersmak, og nå ønsker han å komme i gang med å investere i aksjer med sine egne, ekte penger:

– Jeg har vært på turné, så da har jeg litt penger å bruke. Jeg ønsker å investere i noe som vokser. Se på det som en sparegris som vokser sakte, men sikkert.

Jonathan «Boss» Castro sjekker statusen sin i DNs aksjespill, Fantasyfond. Nå ønsker han å investere med sine egne penger.
Jonathan «Boss» Castro sjekker statusen sin i DNs aksjespill, Fantasyfond. Nå ønsker han å investere med sine egne penger. (Foto: Fredrik Solstad)

Han sier at spillet har åpnet opp øynene hans for en ny verden, men at han fortsatt har mye igjen å lære. I første omgang er planen å investere i selskaper han har god kjennskap til:

– Først vil jeg putte penger i ting jeg er glad i, som Sony som produserer spill eller Apple. Der har jeg ikke så vanskelig for å skjønne hva som skjer. Det følger jeg med på hver dag, da. Jeg vil ikke gå inn for å gamble. Jeg har respekt for markedet, sier han.

Skattesmell

Felipe Castro har ikke like stor tro på brorens investeringsplaner.

– Du og penger er ikke alltid gode kompiser. Eller, han og penger er gode venner, kjempegode venner. Og så blir han og penger kjempeuvenner.

Jonathan Castro har jobbet som frilanser i ti år. Det var spesielt ett år han opplevde en økonomisk baksmell. Dette er nå rettet opp i.

– Penger og jeg er gode venner, vi har alltid hatt en god relasjon. Det er mer Oslo kemnerkontor som ikke var så god venn, men nå er vi bestevenner igjen, sier Jonathan Castro.

Han forteller at han er klar over risikoen det ligger i å investere i aksjemarkedet, og at han ikke vil sette inn mer penger enn han har råd til å tape. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.