– Det kom overraskende på. Jeg hadde en liten mistanke om at jeg var litt heldig med plasseringene mine, som i blant annet Solstad og SAS. Det var en hyggelig overraskelse, sier Andreas Overrein Strømnes når han får høre at han har stukket av med den syvende ukepremien i DNs aksjespill, Fantasyfond.

24-åringen er fra Oslo, men studerer jus på Universitetet i Bergen. På grunn av restriksjonene som er gitt fra myndighetene har det blitt mer digital opplæring og mindre fysisk tilstedeværelse på skolen. Dette har gitt Strømnes mer tid til å lese seg opp i aksjemarkedet.

– Nå er det ikke så mye skole, så mye av tiden har gått til å plassere noen investeringer i aksjer, sier han.

Intern konkurranse

Før spillet startet hadde Strømnes, sammen med flere han kjenner siden han studerte på NHH i en kort periode, laget en intern gruppe som konkurrer mot hverandre. For øyeblikket er det Strømnes som leder gruppen, som for det meste består av økonomistudenter.

– Det er sånn interessen for Fantasyfond startet. Akkurat nå leder jeg.

Selv om økonomistudentene er litt småbitre for at det er jusstudenten som troner deres liga, er Strømnes klar på at det fortsatt er mye som kan skje i løpet av de tre ukene som er igjen av spillet.

Når Strømnes vant, fikk han spørsmål om han satt på informasjon som de andre ikke hadde.

– «Hvilken innsideinformasjon sitter du på?», var det en som spurte.

Strømnes fortalte at han ikke hadde noen annen informasjon enn de andre, og at det var flaks som gjorde at han stakk av med seieren.

– Den avkastningen er et utslag av flaks, uansett hvor mye jeg har lyst til å si at det er analyse. Strategien har vært å gå for volatile aksjer med høy risiko. Det kan gå begge veier, og denne gangen var jeg heldig.

Må slutte å lese økonominyheter

Strømnes forteller at han leser om økonomi som en form for avkobling fra sine studier. Dette er blitt en vane han nå håper å endre.

– Jeg har lest litt for mange økonominyheter. Nå er det veldig nære eksamen, så jeg håper jeg klarer å slutte å lese så mye.

Strømnes har en interesse for økonomi, og han investerer også i aksjer med sine egne penger. Han har investering i både enkeltaksjer og fond. Dette er en del av hans langsiktige sparingsplan. Med sine ekte penger investerer han primært sett i solide selskaper, men har også litt aksjer i oljerelaterte selskaper.

– De fikk en knekk i starten av koronapandemien. Jeg tror petroleumssektoren er litt undervurdert, spesielt i forhold til den grønne sektoren, sier han.

Strategien videre er klar

I spillet derimot følger Strømnes en helt annen strategi.

– Jeg har investert i aksjer der det er litt uroligheter, som ved emisjoner og andre markedsforstyrrelser.

Strømnes, med sitt fond Beivest, fikk en avkastning på 22,3 prosent forrige uke i spillet. Dette var nok til å stikke av med ukepremien. Han hadde blant annet Solstad Offshore og SAS i sin Fantasyfond-portefølje. Nå har han vektet om porteføljen sin og endret på sin strategi.

– Nå går jeg for litt roligere investeringer, også vil jeg øke litt med risiko når det nærmer seg slutten.

For øyeblikket sitter Strømnes med åtte aksjer i sin portefølje. Dette innebærer selskaper som Gjensidige, Nordic Semiconductor, Bouvet og Aker Solutions.

Dunning-Kruger-effekten

– Hva har du lært av å spille Fantasyfond?

– Jeg har lært at man med fiktive penger, kortsiktig gevinst og sporadisk surfing av finansaviser fort kan få seg en ny venn, Dunning-Kruger, sier han.

Dunning-Kruger-effekten beskriver personer med lite kunnskap på et område som overvurderer sine egne evner. Strømnes advarer andre i å overføre selvtilliten man får fra spillet over til det virkelige liv.

– Det kan være nyttig å bruke spillet som en slags læringsplattform. Bli litt komfortabel med hva det innebærer å investere i selskaper, og forstå at man kan tape mye på det. Hvis man vinner på kort sikt er det viktig å vite at dette kan være flaks, selv om man føler at man har gjort en god analyse i forkant.

Skal du begynne med å investere i aksjer på ekte, råder Strømnes å ta i bruk kunnskapen til personer som er rundt deg.

– Jeg har fått litt aksjetips fra de jeg bor med i kollektivet. Hør om tips fra dem som er rundt deg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.