Simen Agdestein er en mann med mange talenter. Han har fått åtte landskamper med det norske flagget på brystet for herrelandslaget i fotball, og er blitt norgesmester hele syv ganger i sjakk.

Nå er han én av profilene man kan kjempe mot i DNs aksjespill Fantasyfond, og er i en klar ledelse mot sine konkurrenter som består av blant annet forvaltere og eksperter i finansverdenen. Agdestein kommer med et spøkefullt stikk til sine motstandere:

– Som jeg pleier å si til elevene mine, det er for dårlig motstand, sier Agdestein, som er sjakktrener ved Norges Toppidrettsgymnas.

I DNs aksjespill Fantasyfond kan du konkurrere mot blant andre Simen Agdestein, lære om aksjemarkedet og vinne flotte premier. Registrer deg gratis på http://www.fantasyfond.no

Kunne tjent seg rik på aksjer

Agdestein har lite kunnskap om aksjemarkedet, men han synes feltet er interessant. Hans første investering i aksjer skjedde i fjor, da han plasserte 10.000 kroner i et fond.

Historien kunne vært annerledes.

Agdestein forteller at det store investeringsselskapet Bankers Trust, som i ettertid er blitt kjøpt opp av Deutsche Bank, for 30 år siden søkte etter sjakkspillere – bare fordi de spilte sjakk, ikke fordi de kunne noe om aksjer.

– De mente at sjakkspillerne hadde en bra måte å tenke på, sier Agdestein.

Angrer du på at du ikke tok den muligheten?

– Ja, jeg angrer litt på det i dag. En av sjakkspillerne som ble ansatt var en venn av meg, David Norwood. Etter å ha jobbet for Bankers Trust i ett år begynte han for seg selv tror jeg og ble etter hvert styrtrik på investeringer. Jeg vet ikke helt hvordan, men jeg snakket med ham under finanskrisen og da var det visstnok totalt krise. Da var det «down to his last ten million pounds,» sier Agdestein og ler.

Det var i 1991 Norwood startet å jobbe for Bankers Trust. Han har i etterkant fortalt at selskapet kontaktet ham helt ut av det blå, og påpekte at han ville bli en dyktig trader. Ifølge Business Insider pensjonerte han seg som millionær i 2008, bare 40 år gammel.

Slik kommer du i gang med Dagens Næringslivs Fantasyfond
Aksjespillreporter Kim Ingwersen forteller deg hvordan du bruker DNs aksjespill Fantasyfond.
02:09
Publisert:

Mister interessen når ting blir alvorlig

Agdestein beskriver seg selv som er person som ikke er glad i å gamble, og han investerer ikke i enkeltaksjer.

Han mener at gjennom sin karriere som fotball- og sjakkspiller, at han er klar over hvor lang tid det tar for å bli god i noe og at det krever full dedikasjon. Derfor ville han heller valgt å legge pengene sine i hendene til proffene dersom han skal i gang med å investere mer i virkeligheten:

– Jeg har respekt for faget. Hvis jeg skal gå inn og investere, ville jeg bare satt pengene i fond. Skal jeg først holde på med det, må jeg holde på med det aktivt. Jeg har ingen illusjon om at jeg skal klare å hamle opp med proffene. Man kan tenke at vi sjakkspillere klarer å tenke flere trekk frem og sånt, men det er det mange som klarer, ikke bare vi sjakkspillere, sier han.

Sjakkselskap på børs

Aksje- og sjakkverdenen møttes da sjakkverdensmester Magnus Carlsens selskap Play Magnus ble børsnotert for to uker siden. Simen Agdesteins bror Espen, som er Carlsens manager, er en av grunnleggerne av selskapet.

– Jeg er primært interessert i sjakk og ikke i business-aspektet av det. Men man ser at «pengefolket» har store krefter, og det vil komme de frivillige til gode, sier Simen Agdestein.

Simen Agdestein ser på NTG-elevene Aleksander Stolp og Elias Hestvik som spiller sjakk.
Simen Agdestein ser på NTG-elevene Aleksander Stolp og Elias Hestvik som spiller sjakk. (Foto: Mikaela Berg)

Play Magnus ble notert på minibørsen Merkur Market og er ikke tilgjengelig for Fantasyfond-spillerne – som kan plukke selskaper til porteføljen sin blant dem som er noterte på Oslo Børs.

Agdestein sier han «kanskje for moro skyld» ville tatt inn Play Magnus i Fantasyfond-porteføljen sin dersom det hadde vært mulig.

Selskapet har imidlertid hatt det tøft etter børsnoteringen, og onsdagens sluttkurs var 13,95 kroner, ned godt over 30 prosent fra noteringen 8. oktober.

Agdesteins portefølje har derimot en solid avkastning så langt i spillet som startet 5. oktober og pågår i ti uker fremover.

Grønn profil

I forkant av spillet leste Agdestein seg opp for å innhente informasjon om ulike aksjer i det norske markedet. Dette har vært en god oppskrift ettersom han leder blant alle de kjente profilene med en avkastning på over 13 prosent. Dermed er ikke Magnus Carlsen den eneste av de norske sjakkmesterne som presterer godt i Fantasy-verden, som endte på 11. plass blant de over 7,6 millioner spillerne i det virtuelle managerspillet Fantasy Premier League.

Agdestein ser flere likheter mellom det å investere i aksjer og det å spille sjakk.

Folk sier at sjakk er så komplisert, men jeg tror aksjemarkedet er vel så komplisert. Det er så mange faktorer man ikke kan beregne. Man må ha flaks. I sjakk er det kun dyktighet som teller. Eller ens egen udyktighet, om man vil.

Fortell litt om aksjene du har i din portefølje?

Jeg følger en grønn profil. Jeg var i Norwegian før spillet startet. Den er jeg glad for at jeg tok ut. Rec går veldig bra, også lurer jeg på om jeg skal kjøpe (Nordic) Semiconductor. Litt fordi de var sponsor til Magnus Carlsen, og jeg har fått tips om at de kan være bra.

Agdestein forteller at han ville satset på grønt også utenfor spillet. Han er klar på at han ikke ville investert i «skitne» aksjer kun for å tjene penger.

– Jeg prøver å være politisk korrekt. Det er en grunn til det, jeg kunne ikke tenke meg å investere i noe som er «dirty» kun for å tjene penger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.