I dag meldte Lillestrøm Sparebank at administrerende direktør Geir-Tore Nielsen har sagt opp jobben med umiddelbar virkning.

Les også: Banksjef går på dagen

Etter det DN.no får opplyst, får Nielsen med seg en fallskjerm på ett års etterlønn verdt 1.135.000 kroner.

Bakgrunnen for at han sier opp stillingen sin, er saken der 140 av bankens kunder ifjor ble solgt risikable spareprodukter med høye gebyrer gjennom selskapet Advisia.

Banken eide 23,3 prosent i Advisia og Nielsen satt som styreleder. Da Finanstilsynet etter en inspeksjon i 2010 kritiserte Advisia for «gjentatte brudd på god forretningsskikk» solgte banken selskapet til OX Norge som Lillestrøm Sparebank eier en tredjedel av. Samtidig trakk Nielsen seg som styreleder i selskapet.

Nå trekker han seg altså også som sjef for banken han har ledet siden 1997. I en børsmelding forklares avgangen med at Advisia-saken er "egnet til å svekke tilliten til hans rolle som administrerende banksjef i Lillestrøm Sparebank".

- Gjort en god jobb for banken
Styreleder i Lillestrøm Sparebank, Jan Schjatvet, har ingen problemer med å forsvare banksjefens millionfallskjerm - selv om han trekker seg frivillig og på eget initiativ som følge av råsalget av spareprodukter.

- Sluttpakken var avtalt da han ble ansatt. Og han har ikke gjort noen dårlig jobb for banken, snarere tvert imot. Det er et biverv som var årsaken til at han trekker seg, sier Schjatvet til DN.no.

Styrelederen påpeker at Nielsen har ledet banken i hele 14 år, der alle så nær som ett har endt med overskudd. Unntaket var 2008 da hele banknæringen hadde store problemer. Samtidig har forvaltningskapitalen økt fra en milliard til seks milliarder i perioden.

Schjatvet mener likevel det var en riktig beslutning av Nielsen å gå av.

- Det er jo ham selv som har sagt opp. Og det var riktig når han ikke føler han har full tillit.

- Hadde han styrets tillit?

- Til å lede banken, ja. Men vi ser jo at kritikken fra Finanstilsynet var litt uheldig, sier Schjatvet.

Les også: Lillestrømbanken beklager råsalg til egne kunder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.