Yale-professor Robert Shiller advarer mot at den kraftige oppgangen i det amerikanske aksjemarkedet kan være en boble, melder Reuters.

Og Shiller bør vite litt om hva han snakker om.

Tidligere i år fikk han økonomiprisen til Alfred Nobels minne, for sitt arbeid med analyse av prising av aksjer.

Han fikk økonomiprisen sammen med to andre forskere nettopp for forskning på bobler i eiendeler som aksjer og eiendom.

«En kan ikke spå hvilken pris en aksje vil ha over en kortere tidsperiode, men det er mulig å forutse hvordan prisen på aksjen vil bevege seg over en lengre periode, for eksempel de neste tre til fem årene. Disse overraskende funnene er blitt analysert av årets vinnere», skrev Nobelinstituttet i forbindelse med tildelingen.

- Kan slutte forferdelig
Med de amerikanske børsene på rekordnivåer hever Shiller nå en advarende pekefinger.

- Jeg utløser ikke alarmen ennå. Men i mange land befinner børsene seg på et høyt nivå og prisene på boliger har også steget kraftig, Det kan slutte forferdelig, sier Shiller til tyske Der Spiegel ifølge Reuters.

Han mener verden fortsatt er veldig sårbar for prisbobler i eiendeler som aksjer og eiendom. En boble kjennetegnes gjerne ved en situasjon der prisen på enkelte eiendeler er koblet fra de fundamentale underliggende verdiene.

Bekymret
I oktober advarte han mot bobler i flere boligmarkeder i verden.

Han sa at den amerikanske sentralbanken Federal Reserves økonomiske stimulanser skaper en bobleliknende boom i eiendomsmarkedet.

- Finanskrisen de siste fem årene har vært av en type som har avslørt svikten i å forstå prisbevegelser, sa Shiller da.

Men nå er det først og fremst utviklingen på Wall Street som bekymrer den meriterte professoren.

- Jeg er mest bekymret over den kraftige oppgangen i aksjemarkedet i USA. Spesielt ettersom vår økonomi fortsatt er svak og sårbar, sier Shiller.

Les også: Tror Yellen vil senke verdens børser med 50 prosent




(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.