Dommen i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen ga en kjølig bris over hyttemarkedet i sommer.

Juristene i Strasbourg mente i juni at den norske tomtefesteloven krenker eiendomsretten. Det er bestemmelsen om at tomtefestere har rett til å forlenge festeavtalen med grunneieren på like vilkår når avtalen utløper, som er menneskerettighetsstridig, ifølge domstolen. Tomtefesteloven må derfor endres.

I ettertid av at dommen ble kjent - og at statens anke ble avvist - har DN vært i kontakt med en rekke eiendomsmeglere som forteller at salget av hytter på festetomter går tregt.

Mye tyder på at markedet fortsatt er i hardt vær.

- Folk er selvfølgelig betenkte med å i dag kjøpe et hus eller en hytte på en festet tomt i dag. Det er ikke så enkelt å få solgt lenger, og markedet har nærmest stoppet opp, sier leder Grethe Gjertsen i Tomtefesterforbundet (TFF).

Samme uke som dommen falt i Strasbourg, la eiendomsmegler og advokat Trond Sverre Fjeldberg ut en hytte på festet grunn for salg på Hvaler. Ingen møtte til visning den påfølgende helgen, og over et halvt år senere ligger hytta fortsatt ute til salg.

- Vi er litt uenige lokalt om hva som kan være årsaken, men en annen megler som også la ut en hytte på festet tomt på samme øy da dommen ble annonsert får heller ikke solgt. Jeg er bombesikker på at dette er årsaken, sier Fjeldberg til DN.no.



- Mange er skeptiske
Fjeldberg oppgir at festekontrakten på hytta utgår om noen år. En pålagt lovendring som følge av Strasbourg-dommen vil ha konsekvenser for kontrakter som er i ferd med å løpe ut - og der det ikke er fastsatt rett til fornyelse.

- I dag er mange skeptiske til å kjøpe hytter på festet tomt der de ser at festekontrakten er i ferd med å løpe ut, slår tomtefesteadvokat Arild Ruus Simonsen fast.

Usikkerhet rundt hvordan kontraktene vil se ut i fremtiden gjør at enkelte salg kan stoppe helt opp, påpeker leder Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF). I tillegg har kjøperne generelt blitt skeptiske til eiendommer på festet tomt, mener han.

- De som ikke må selge i dag, avventer nok litt for å se hva som skjer fremover, sier Buraas til DN.no.

- Jeg har imidlertid ikke fått signaler om at de som må selge ikke får solgt. Dette er riktignok litt avhengig av at de som kjøper setter seg inn i kontrakter og forstår hva som står i kontraktene. For det er ikke alle festekontrakter som er berørt like mye av dommen i Strasbourg, understreker han.

Får solgt
Hyttemegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 på Geilo sier han har solgt flere hytter på festet tomt den siste tiden. Også i prisklassen fire-fem millioner kroner, forteller han.

- Kjøperne spør hva slags kontrakt det er, og de vil vite om kontrakten er god eller ikke. Så lenge kontraktene er indeksregulerte med evig rett til fornyelse, opplever vi ikke dette som noe problem. Det er i tilfellene der kontraktene er i ferd med å løpe ut at dette kan bli problematisk. Slike kontrakter har vi ikke sett mange av i dette området, sier Haatuft til DN.no.

Les også:
<b>Statens anke avslått i tomtefestesaken</b>
- Blir tvunget til å flytte fra hjemmet sitt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.