Lederne for verdens 20 mektigste land løsnet litt på de mest stivbeinte meningene om økonomi og budsjettiltak da de forberedte slutterklæringen fra G20-møtet i Toronto.

Ifølge et utkast som nyhetsbyrået Reuters har fått fatt i, vil de forskjellige landene få spillerom til å utvikle sin egen strategi for å få til ny vekst og unngå en ny finanskrise. Dermed blir landene løst fra å forplikte seg til et felles opplegg.

G20-lederne ønsker likevel å framstå som samlet og vise at de både kan støtte opp under ny vekst og redusere den enorme statlige gjelden mange land sliter med.

Tysklands statsminister Angela Merkel sa søndag at landene vil bli enige om at de rikeste industrilandene skal prøve å halvere budsjettunderskuddet innen tre år.

– Ærlig talt, det er mer enn jeg ventet ettersom det blir svært konkret. Og at industrilandene står sammen om dette, synes jeg er en suksess, sa Merkel ifølge DPA.

Kutt kritiseres
De kraftige nedskjæringene som en rekke tungt forgjeldede europeiske land har varslet, kom i fokus på G20-møtet etter at både USA, Kina og flere latinamerikanske land kritiserte innstrammingspolitikken som de frykter skal kvele en gryende vekst.

Den britiske statsministeren David Cameron og Merkel kom til Canada hellig overbevist om at den viktigste prioriteringen må være å få ned svulmende gjeld og gapende budsjettunderskudd.

Men Obama har advart flere ganger om at for raske og dype kutt i budsjettene og i stimuleringspakkene kan kvele veksten og føre verden ut i en ny økonomisk krise.

Han siktet spesielt til land som har overskudd på eksportstatistikken, som Tyskland og Kina, som han mener må stimulere til vekst og ikke bare spare.

Før møtet sa også finansminister Timothy Geithner i klartekst at Europa og Japan måtte gjøre mer for å stimulere forbruket.

Les også: - Kan ikke stole like mye på oss som før

Løsninger avvist
Allerede før møtet begynte, måtte europeerne innse at flere av deres løsninger var avvist.

Blant annet måtte de akseptere at et forslag om en global bankskatt for å sette grenser for finanssektorens utsvevende risikovirksomhet, framsatt av Storbritannia, Frankrike og Tyskland, uten videre ble vraket av de andre.

Skiftet i retning av mer skreddersydde løsninger står i kontrast til de siste tre toppmøtene da lederne sto skulder ved skulder og vedtok en felles politikk for å bekjempe den verste økonomiske nedgangen siden depresjonen.

Det er åpenbart at de ikke lenger føler like stort press for å stå samlet mot finanskrisen nå som det råder en følelse av at det verste er bak dem.

Demonstrasjoner
G20-møtet ble innledet lørdag kveld med en arbeidsmiddag på et konferansesenter i sentrum av Toronto, der titusener av demonstranter knuste vindusruter og satte fyr på politibiler i protest mot møtet.

Det store flertallet av demonstrantene holdt en fredelig markering, men flere hundre maskerte og svartkledde anarkister brøt ut av rekkene og gikk til angrep på politiet, butikker, kafeer og banker.

Nesten 500 demonstranter ble pågrepet, blant dem flere som ifølge byens politisjef Bill Blair spilte en ledende rolle under opptøyene.

Flere ble lettere skadd i sammenstøtene, og politiet tok i bruk tåregass for å roe gemyttene. (©NTB)

Les også: G20-lederne møtt av «hensynsløse vandaler» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.