– Menn ønsker å få barn senere, de ønsker færre barn og flere ønsker seg ikke barn i det hele tatt, oppsummerer An-Margitt Jensen, professor i sosiologi ved NTNU. til Dagsavisen.

Høy utdanning = barnløs
Tidligere var høyt utdannede menn blant de mest fruktbare mennene. Nå er situasjonen snudd på hodet. Og jo lengre utdanning mennene tar, dess flere er det som er barnløse, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tendensen underbygges av en rekke studier fra Sverige, EU og Australia.

Store krav til menn
Kari Skrede i Statistisk sentralbyrå forsker på hvorfor stadig flere menn er barnløse. Hun tror også menn har vanskeligere for å kombinere jobb og barn.

– Menn som har en jobb som ikke tilrettelegger for barn, er i større grad barnløse eller utsetter å få barn. Det kan skyldes at yrkeslivet stiller så store krav at menn må utsette å få barn, sier hun til Dagsavisen.

Hun viser til at en del menn sliter med å få tatt ut pappapermisjon og andre rettigheter de har som fedre.

– Yrkeslivet må tilrettelegges for at også menn kan ha barn. Vi får ikke likestilling før det blir like vanlig å tenke på barn i forbindelse med mannlige ansatte som med kvinnelige ansatte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.