Det blir færre ekstra flinke elever i lesing, matematikk og naturfag, viser Pisa-undersøkelsen 2009 som ble lagt frem igår. Det skriver Dagens Næringsliv.

Norske 15-åringer er i gjennomsnitt blitt flinkere enn for tre år siden. Likevel er andelen av de aller flinkeste elevene lavere enn på lenge.

- De flinkeste elevene får ikke nok utfordringer. Det har vokst frem en holdning om at det er greit å ikke strekke seg etter å bli bedre. Dermed har vi fått færre elever på toppnivå, sier Marit Kjærnsli, forsker ved Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling (ILS) ved Universitetet i Oslo og ansvarlig for den norske deltakelsen i undersøkelsen, til DN.

Hever seg over snittet
Norge har hevet seg over OECD-gjennomsnittet. Elevenes prestasjoner er omtrent det samme som i 2000, mens andelen toppelever er like lavt som i 2006. Åtte prosent av elevene presterer på det høyeste nivået, mot 11 prosent i 2000.

- Man må greie å ha to tanker i hodet på samme tid og tenke på både de flinkeste og de svakeste. I dag virker det som at man i fokuset på de svakeste har glemt de flinkeste, og nå er det langt færre toppelever enn det var i 1995, sier Liv Sissel Grønmo, førsteamanuensis ved ILS.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.