– Vi viser ikke et fungerende lederskap, sa Juncker, som er statsminister i Luxembourg, da han ankom eurogruppens finansministermøte i Brussel fredag ettermiddag.

Møtet var startskuddet for en helg med krisemøter på rekke og rad. Men det er allerede klart at eurogruppen ikke kommer til å bli enige på toppmøtet søndag. Et nytt toppmøte blir derfor holdt i neste uke, trolig onsdag.

EFSF-strid
Mye av årsaken er at Tysklands statsminister ennå ikke har ryggdekning i Forbundsdagen for å gi det midlertidige krisefondet EFSF en skikkelig boost. Eurostormaktene Tyskland og Frankrike står steilt mot hverandre i saken, og hvordan fondet skal styrkes er den hardeste nøtten å knekke.

Det er enighet om at kapasiteten til EFSF må bedres for å roe ned finansmarkedene, og hindre at rentene på spanske og italienske gjeldspapirer stiger så mye landene ikke klarer å betjene gjelden.

Men det er stor uenighet om hvordan EFSF kan styrkes. Frankrike ønsker å bruke Den europeiske sentralbanken (ECB), men det sier Tyskland og banken selv nei til.

– Godt spørsmål
Fordi Merkel ikke rekker å få forankring om en løsning hos de tyske folkevalgte innen søndag, må hun bruke begynnelsen av neste uke på det. Derfor er det også usikkert hva som kommer ut av toppmøtet denne helgen.

På spørsmål om hvorfor det likevel holdes et toppmøte søndag, svarer en tysk tjenestemann til Financial Times: «Godt spørsmål. Sarkozy vil ha et møte».

Ifølge Reuters kommer den franske presidenten og den tyske statsministeren til å forsøke å komme til enighet under en middag i Brussel lørdag kveld.

Alternativene som diskuteres er svært komplekse. Men mulige løsninger kan være å styrke EFSF ved å bruke pengene i fondet som sikkerhet for å låne i finansmarkedene, penger som så igjen blir lånt videre.

Forsikringsselskap
EFSF kan også brukes som et slags forsikringsselskap der det garanteres for en viss prosent av hver enkelt av nye statsobligasjoner som blir solgt. På den måten kan man tre- til femdoble kapasiteten til EFSF og overbevise markedet om at det er trygt å kjøpe italienske og spanske gjeldspapirer.

Men dette er risikabelt for långiverne til fondet, som risikere ikke å få pengene tilbake.

Bakgrunnen for den fastlåste situasjonen de siste dagene skal være at Frankrike er livredd for at løsningen som blir valgt for å styrke fondet, vil føre til at landet mister kredittvurderingen trippel A, som er det høyeste nivået. Flere ratingbyråer har raslet med sablene og antydet at Frankrike kan bli nedgradert.

Hellas-utbetaling
Det var ventet at eurofinansministrene ville holde på langt utover kvelden eller natten fredag. Lørdag morgen samles alle EUs finansministre, før stats- og regjeringssjefene tar over på søndag.

EU-lederne vil i helgen trolig gi grønt lys til neste utbetaling av lån til Hellas. I tillegg vil rekapitalisering av bankene og bankenes tap på gresk statsgjeld dominere samtalene.

Det er stor frykt for at gjeldskrisen i eurosonen vil spre seg og føre til en ny verdensomspennende økonomikrise. Et tegn på bekymringen er at Barack Obama torsdag kveld holdt videokonferanse med Merkel, Sarkozy og Storbritannias statsminister David Cameron. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.