Av de ti største bankene i Norge, har seks satt opp fastrentene så langt i mai. Både DNB og Nordea er blant disse.

Det viser en oversikt som Finansportalen har laget for DN (se tabellen nederst i saken).

Renteøkningene kommer etter at bankene i lang tid har tilbudt norske lånekunder rekordlave fastrenter. Men nå kan rentebunnen være nådd.

- Det har blitt dyrere for bankene å låne penger. Bare siden midten av april har kostnadene økt med 0,4 prosentpoeng. Dermed er det ikke overraskende at fastrentene er blitt hevet. Når bankene ikke har økt fastrentene mer enn de har gjort, har dette noe med konkurransesituasjonen å gjøre, sier analysesjef Pål Ringholm i Swedbank til DN.

Tror flere vil følge etter

Rentemarkedet har i det siste opplevd de største markedssvingningene siden høsten 2008. Renten på tiårige tyske statsobligasjoner nådde en bunn på 0,05 prosent for tre uker siden. I forrige uke steg renten kraftig i løpet av én dag og nådde 0,8 prosent før den falt tilbake og endte uken på 0,53 prosent: - Markedet ser ut til å være i et nedsmeltningsmodus

Den internasjonale renteoppgangen smitter over på rentene i Norge.

Pål Ringholm tror at flere banker vil følge etter de store og nå sette opp sine fastrenter.

- Betyr dette at rentebunnen nå er nådd?

- Det er vanskelig å si. Jeg vil ikke bli overrasket om fastrentene kommer til å falle igjen. Det mest irriterende som kan skje hvis du binder renten nå, er at naboen kanskje vil få det enda billigere om et halvt år, sier han.

- Stol på din egen sunne fornuft

Likevel mener analysesjefen at det er fornuftig å binde renten nå - selv om fastrenten har blitt rundt 0,20 prosentpoeng dyrere hos flere av de store bankene.

- Trekker du fra skattefordelen og inflasjonen, har du sikret deg en rimelig finansiering i mange år fremover. Men du bør binde renten i 10 år, det er mitt råd. Det rimelige utfallsrommet er skjevt: Renten kan bli mye lavere eller mye høyere. Ikke bind renten for å spekulere. Folk flest bør bruke trygghetsargumentet. Ikke hør på kunderådgiverne i banken din, de har gått på kurs for å si til deg at fastrente aldri lønner seg. Stol heller på din egen sunne fornuft, sier Pål Ringholm.

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB skriver i en epost til DN at deres justeringer ble gjort i forrige uke, blant annet med bakgrunnen i økningen i lange markedsrenter og konkurransesituasjonen.

Slik er bankenes fastrenter i dag:

(Finansportalen oppdaterte oversikten onsdag)

Les også: Så mye koster det deg å bryte fastrenteavtalen

  Slik kan fastrentelån bli høyaktuelt

 Hjelp oss å gjøre lånemarkedet mer gjennomsiktig - fortell oss om din rente (kun lån med flytende rente):

 

  Sjekk bankenes gullrenter

DN-lesere har spart millioner på å prute  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.