I 1997 ble John Markus Lervik første ansatte i søkemotorselskapet Fast Search & Transfer, noen uker før det ble skilt ut fra Opticom. Fast sprang ut fra studentmiljøet på NTNU, og teknologien bygger i en viss grad på Lerviks egen doktorgrad.

I dag, snaut elleve år senere, kan Lervik selge aksjene sine i selskapet for 70 millioner kroner til Microsoft, verdens ledende it-selskap.

Bill Gates & co blar på sin side opp 6,6 milliarder kroner for å sikre seg hele Fast. Prisen er bare en brøkdel av hva den var i 2000. Dermed forsvinner det norske teknologi- og eksporteventyret ut av landet, i alle fall eiermessig. Men det skjedde i realiteten for lenge siden, med unntak av største aksjonær Orkla er det stort sett utenlandske investorer som er store eiere i Fast.

For de ansatte i Fast som har Norge som arbeidsssted er det likevel neppe grunn til bekymring. Fast har utviklingsmiljøer på fire kontinenter, deriblant i Norge. Det er lite trolig at Microsoft vil flytte utviklerne bort fra Trondheim, for verdiene i Fast ligger i all hovedsak i menneskene som jobber der, menneskene som utvikler teknologien.

Like rundt Fasts utviklere i Trondheim sitter utviklere for Google og Yahoo. Hva Microsoft gjør er foreløpig ukjent, men det som er sikkert er at John Markus Lervik skal lede Microsofts bedriftssøksatsing utfra Norge.

Det kan gi flere arbeidsplasser i miljøet rundt gamle NTH på Gløshaugen i Trondheim.

Norsk ekspertise på søkemotorer er etterspurt vare, nå kan varen spres til flere. Det er en stor anerkjennelse av høyteknologi fra et land som stort sett er kjent for eksport av råvarene olje og fisk, og for elendige resultater i undersøkelser av nivået på skolene.

Selvsagt hadde det vært enda bedre om John Markus Lervik fikk rett i sine spådommer fra ifjor, da han sa at Fast skulle bli det nye Oracle. Det hadde vært stort om Fast på egne ben ble det norske svaret på Finlands Nokia eller Sveriges Ericsson. Men sjansen for at det skulle skje var liten, noe Lervik og hans medaksjonærer tydeligvis har innsett den siste tiden.

For det er usikkert hva som ville blitt Fasts skjebne om noen år, hvis ikke Microsoft hadde lagt penger på bordet. Per Abrahamsen, best kjent som grunnleggeren av hifi-selskapet Electrocompaniet som han nå er ute av, sa en gang at det hjelper lite å lage verdens beste forsterkere hvis ingen vet om dem. Noe av den samme problemstillingen møter Fast, og andre norske teknologiselskaper som skal selge sitt produkt på et verdensmarked der gigantene herjer.

Nå har riktignok Fast en rekke Fortune 500 og Global 2000-selskaper på kundelisten, og er en av kjempene i sin nisje. Teknologimessig har Fast vært høyt hedret, men skal man vinne frem på verdensmarkedet er markedsføring og markedsmakt nøkkelen.

Og der er det vanskelig for "lille" Fast å nå opp. Nå får Lervik & co et markedsføringsbudsjett og en markedsmakt i ryggen som kan ta pusten av de fleste konkurrentene. For Microsoft har utvilsomt tenkt å vinne krigen om de store kundene innenfor bedriftssøk, etter at Google kuppet markedet for massesøk på internett. Fasts norske teknologi er våpenet.

Da "opprørerne" Petter Stordalen, Øystein Stray Spetalen og andre angrep Robert Keith og Thomas Fussell i Opticom og Fast i 2005 sto Lervik last og brast med engelskmennene.

Han fremholdt at det var svært viktig for Fast å ha langsiktige, aktive eiere. Bill Gates' eierskap i Microsoft har vært av det særdeles langsiktige og aktive slaget.

Salget til Microsoft har trolig vært målet Lervik og finansdirektør Joseph Lacson har jobbet mot siden de startet ryddesjauen i selskapet i oktober 2006.

Den langsiktige, aktive og industrielle eieren er på plass. Fast er ikke lenger norsk. Eventyret har så vidt begynt, men sjansen for en lykkelig slutt har økt betraktelig.

Ole-Morten Fadnes er redaktør i DN.no.

Hva synes du om at Fast Search & Transfer selges til Microsoft?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.