DN fortalte lørdag hvordan Yara, via et tradingselskap i Sveits, har betalt nær 100 millioner kroner i kommisjoner til ansatte hos råvareleverandører i tidligere Sovjet-stater. Selskapet har også betalt penger til sønner av to beslutningstagere hos myndighetene i Libya og India.

Les saken: Yara er varslet om tidenes bot

I onsdagens utgave av DN avslører avisen at amerikanske myndigheter også har hatt en rolle i etterforskningen.

I midten av november ifjor avhørte Økokrim den mangeårige juridiske direktøren i Yara, Ken Wallace, på den norske ambassaden i Brussel.

Fra før hadde Økokrim pågrepet og avhørt Wallace i Paris.

Wallace var juridisk direktør i Yara i store deler av perioden Økokrim mistenker at det norske gjødselselskapet har betalt bestikkelser. Advokaten sluttet i den norske gjødselgiganten sommeren 2008 og er pensjonist.

DN er kjent med at to representanter fra amerikanske myndigheter, en person fra FBI og en advokat tilknyttet US Department of Justice, dukket opp midt under avhøret på den norske ambassaden.

Truet
Beskjeden de ga Wallace var krystallklar: Amerikanske myndigheter fulgte med. Wallace, som amerikansk statsborger, risikerte å bli straffeforfulgt i USA for brudd på den amerikanske korrupsjonslovgivningen FCPA.

De to utsendte fra USA forlot deretter rommet, og Økokrim fortsatte avhøret av Wallace.

Det amerikanske korrupsjonsregelverket FCPA er ansett som et av verdens strengeste og mest omfattende.

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim vil i dag ikke kommentere hvorvidt amerikanske justismyndigheter har satt i gang egen etterforskning mot Yara.

– Denne type spørsmål vil vi ikke kommentere i mediene, sier Djupesland til DN.

– Vi er ikke kjent med noen slik etterforskning i USA, sier Yaras kommunikasjonsdirektør Esben Tuman til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.