Den enorme databasen omtales i en rapport fra den amerikanske kongressens granskingsorgan GAO, som er USAs motstykke til Riksrevisjonen i Norge.

FBI bør gjøre mer for å sikre personvernet og nøyaktigheten ved bruk av denne ansiktsgjenkjenningsteknologien, konkluderer GAO i rapporten.

Pass og visumbilder

FBIs enorme database består blant annet av 173 millioner portrettbilder hentet fra det amerikanske førerkortregisteret.

Bilder fra passregisteret er også lagt inn i databasen, og det samme er bilder av alle som har søkt om visum til USA de siste årene.

Databasen administreres av en egen hittil ukjent enhet i FBI som bærer navnet Facial Analysis, Comparison and Evaluation (FACE).

Ikke kvalitetssikret

FBI har utviklet avanserte programmer for biometrisk ansiktsgjenkjenning og benytter databasen regelmessig for å identifisere mistenkelige personer som dukker opp på overvåkningsbilder og videoer, men har gjort lite for å kvalitetssikre teknologien, slår GAO fast.

Faren for at uskyldige blir identifisert som kriminelle er derfor overhengende, mener de, og påpeker at FBI heller ikke har orientert offentligheten om den nye databasen, slik de er pålagt å gjøre i henhold til loven om rett til privatliv fra 1974.

Upresise treff

Den nye databasen ble tatt i bruk i april 2015 etter en prøveperiode på tre år, går det fram av GAO-rapporten.

Siden har FBI gjort 36.000 søk i databasen, men disse resulterer sjelden i en direkte identifisering.

For hvert ansikt som sjekkes opp mot databasen, resulterer det i opptil 50 treff på andre personer. Mange uskyldige kommer dermed i søkelyset og risikerer et ublidt møte med FBIs etterforskere som må foreta den endelige identifiseringen manuelt.

Lite innsyn

Ifølge GAO har FBI ennå ikke rapportert om personvernutfordringene knyttet til den nye teknologien, noe som gjør det vanskelig for utenforstående å få innsyn og kontrollere omfanget og bruken av databasen.

– Denne rapporten er forskrekkende, sier lederen for Center on Privacy and Technology ved Georgetown-universitetet, Alvaro Bedoya, til nettavisen The Verge.

– FBI har i praksis opprettet et landsomfattende system for ansiktsgjenkjenning som ikke bare inkluderer kriminelle, men titalls millioner lovlydige amerikanere som aldri er blitt orientert om dette. Omfanget og karakteren til dette prosjektet er uten sidestykke, sier Bedoya.

Bekymret

GAO-rapporten om FBIs nye database ble laget på oppdrag fra senator Al Franken fra Minnesota. Han er bekymret over det som nå har kommet fram.

– Teknologi for ansiktsgjenkjenning er et kraftig redskap som kan bety mye for politiets arbeid. Men om vi ikke forsikrer oss om at denne teknologien er nøyaktig og beskytter oss mot misbruk, er jeg bekymret over risikoen for at uskyldige amerikanere kan bli gjenstand for etterforskning, sier Franken i en kommentar til rapporten. (©NTB)

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.