Myndighetene har identifisert den pågrepne som 26 år gamle Esteban Santiago, en tidligere soldat, som blant annet har tjenestegjort i Irak. Ifølge CNN skal Santiago ha dukket opp på det føderale politiets kontor i Anchorage i Alaska. Der skal han ha fortalt FBI at han hørte stemmer som ba ham slutte seg til ekstremistgruppen IS.

Fem drept, åtte såret

FBI-etterforsker George L. Piro sier på en pressekonferanse at mannen ble avhørt i Alaska, og at lokalt politi overførte ham til et sykehus, hvor han ble underlagt en psykiatrisk evaluering. Piro kjenner ikke til om det ble undersøkt om 26-åringen hadde våpen og om det ble gjort noe for å ta fra ham disse.

26-åringen ble pågrepet fredag etter at fem personer ble drept og åtte såret på flyplassen i Fort Lauderdale i Florida. Mannen skal være fysisk uskadd, og politiet sier de ikke løsnet skudd under pågripelsen.

Kjenner ikke motiv

Skytteren hadde våpenet i sin innsjekkede bagasje, og etter å ha hentet denne på bagasjebåndet, skal han ha gått inn på et toalett for å lade. Da han kom ut, begynte han å skyte. Ofrene ser ut til å ha vært vilkårlig valgt. Da han gikk tom for ammunisjon, skal skytterne ha lagt fra seg våpenet og lagt seg ned med armene og beina ut til siden.

– Vi kjenner foreløpig ikke motivet hans. Dette kan være en person som er mentalt forstyrret, eller det kan ha vært noen med et langt mørkere motiv, nemlig terror, sier Florida-senator Bill Nelson. 

Fikk behandling for mentale problemer

Broren til den pågrepne mannen sier 26-åringen fikk behandling for mentale helseproblemer mens han bodde i Alaska. 

Santiago tjenestegjorde i nasjonalgarden, inkludert et år i Irak. Han skal også ha tjenestegjort i en annen delstat før han flyttet til Alaska

En talskvinne i forsvaret sier Esteban Santiago ble dimittert fra nasjonalgarden i Alaska i august i fjor fordi hans ytelse ikke var tilfredsstillende. Han vervet seg til nasjonalgarden i delstaten i 2014, opplyser oberstløytnant Candis Olmstead, som ikke kommer med noen nærmere opplysninger om dimitteringen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.