Onsdag kveld la Federal Reserve (Fed) frem sin såkalte «Beige Book», som er en vurdering av aktiviteten i USA økonomi.

Her kommer det frem at amerikanske økonomien fortsatte å vokse i et beskjedent til moderat tempo fra starten av oktober. Dermed fortsetter veksten samme tempo som man har sett det siste året, påpeker den amerikanske sentralbanken.

Informasjonen er basert på informasjon fra de 12 sentralbankdistriktene innsamlet før 2. november. Marketwatch viser til at rapporten kommer med flere positive enn negative signaler:

  • Industriproduksjonen fortsatte å vokse
  • Det private forbruket tok seg opp i de fleste distrikter
  • Nybilsalget var moderat til sterkt
  • Forholdene for jordbruk var generelt gunstige
  • Turismen tok seg opp
  • Eiendomssektoren forbedret seg
  • Servicesektoren merket økt etterspørsel, spesielt innenfor teknologi

Rapporten, som blir oppdatert åtte ganger i året, gir politikerne gode indikasjoner på hvordan det står til med arbeidsmarkedet og økonomien i landet. Det er nå knyttet stor spenning til om bedringen i økonomien betyr at den amerikanske sentralbanken vil starte nedtrappingen av sine såkalte kvantitative lettelser.

Den amerikanske sentralbanken kjøper hver måned stats- og eiendomsobligasjoner for tilsammen 85 milliarder dollar. Tiltaket har som mål å presse ned rentene som husholdninger og bedrifter er stilt overfor. Samtidig skal det få opp inflasjonen og få i gang hjulene i økonomien igjen.

Sentralbanken har tidligere i år signalisert at oppkjøpene vil bli trappet ned så snart oppturen i amerikansk økonomi ser robust ut. Nøkkeltall som peker i den retning blir derfor tolket negativt i markedet, siden det kan innebære en reduksjon av stimulansene fra sentralbanken.

I Kongressen 14. november ga påtroppende sentralbanksjef Janet Yellen uttrykk for at hun vil videreføre støttekjøpene til økonomien viser tegn til en sterk gjeninnhenting. Yellen, som overtar som sjef for Fed etter Ben Barnanke i januar 2014, pekte samtidig på at arbeidsledigheten fremdeles er høy.

Den amerikanske sentralbanken vil holde rentemøte om to uker.

Les mer:
Knallsterke amerikanske jobbtall
Wall Street falt etter sterke jobbtall (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.