Sentralbanksjef Ben Bernanke tar børsuro og resesjonsfrykt i USA inn over seg og gir den amerikanske økonomien en velfortjent pustepause.

Federal Reserve kutter den såkalte federal funds-renten med 0,75 prosentpoeng til 3,50 prosent, før rentemøtet i sentralbanken neste tirsdag.

Ekstremsituasjon
Det er første gang Fed kutter renten mellom rentemøtene siden terror-anslagene mot USA 11. september 2001, og det var regnet som sikkert at det kom til å komme et kutt på neste rentemøte eller tidligere. Det er i tillegg det største enkeltkuttet fra sentralbanken i USA siden 1982.

Diskonto-renten ble også kuttet med 0,75 prosentpoeng til 4,0 prosente.

Rentekuttet første til umiddelbar oppgang på Oslo Børs og på de europeiske børsene. Oslo Børs er opp 1,8 prosent til 385,59 poeng.

Økt vekstrisiko
Den amerikanske rentekomiteen (Federal Open Market Comitte) kutter renten på grunn dårligere økonomiske utsikter og økende nedsiderisiko for veksten, heter det i en pressemelding fra Federal Reserve.

- Mens stramheten i de kortsiktige innlånsmarkedet har blitt mindre, har tilstanden i de bredere finansmarkedene blitt dårligere og kredittinnstramningene har blitt enda sterkere for enkelte bedrifter og husholdninger.

Sentralbanken skriver i pressemeldingen at den er bekymret for strammere kredittilgang for bedrifter og enkelte husholdninger. Samtidig har nye data vist at nedgangen i boligmarkedet er blitt dypere og at arbeidsmarkedet har blitt mindre stramt.

Komiteen venter at inflasjonen vil modereres i de kommende kvartalene, men at det fortsatt vil være nødvendig å følge inflasjonsutviklingen nøye.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.