Onsdag kveld klokken 20.00 i norsk tid kunngjør den amerikanske sentralbanken Fed sin rentebeslutning.

Samtlige av 91 økonomer Bloomberg har spurt venter at Fed vil holde renten uendret.

Ifølge DNB Markets er det hva Fed sier, og ikke hva den gjør, som vil bli viktig onsdag kveld.

Utviklingen i realøkonomien i USA har i det siste vært på den svake siden, påpeker valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets i meglerhusets morgenrapport.

- Den svake utviklingen den siste tiden gjør at vi ikke venter tydelige signaler fra Fed i dag om en renteheving i juni, men heller at de vektlegger at rentesettingen fremover vil være avhengige av dataene fremover, skriver han.

Kan ikke utelukke testing av markedet 

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets mener det er null sjanse for at Fed vil heve renten onsdag. Han viser til at sentralbanksjef Janet Yellen som regel varsler i god tid før sentralbanken vil handle.

- Spenningen i dag ligger i hva de sier om en eventuell juni-økning, skriver Olsen.

Ifølge ham vil det bli spennende å se om Fed vil uttale seg konkret om risikoen rundt utsiktene fremover. Olsen viser til at Fed verken nevnte dette ved rentebeslutningen i januar eller i mars.

- Vi tror de kanskje vil utelate det denne gangen også. I så fall vil det bli tolket som at de fortsatt har god tid på seg før neste renteøkning, skriver han.

- Men vi kan ikke utelukke at de denne gangen velger å teste markedet og kommer ut litt mer haukete enn sist, legger han til. 

Begrepene haukete og duete er to oppfatninger om hvor renten skal som følge av den økonomiske utviklingen. Mens haukete betyr at renten må være høy, betyr duete at renten må holdes lav.

Kan styrke dollaren

Olsen peker på at markedet priser inn en 20 prosent sannsynlighet for at Fed vil heve renten i juni.

- Den sannsynligheten vil stige og dollaren vil styrke seg om Fed kommer ut på den litt mer haukete siden, skriver han.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets mener medlemmene i den pengepolitiske komiteen (FOMC) ikke er komfortable med at markedets renteforventninger er så lave.

- FOMC vil nok forsøke å holde døren åpen for en heving i juni. Men det er lite sannsynlig at de vil sende noe sterkt signal i den retning, skriver han i onsdagens morgenrapport.

Juni-møtet i spill

Hov minner om at det blant annet offentliggjøres to arbeidsmarkedsrapporter og inflasjonstall før Feds juni-møte.

- Det er altså for tidlig å full-stendig avskrive muligheten for en juni-heving, selv om vi mener at september er mer sannsynlig, skriver han.

Ifølge ham kan det hende at Fed vil vise til at uroen i finansmarkedene nå har dempet seg, og at dette kan bidra til et mer balansert risikobilde.

- Hvis de endrer pressemeldingen i denne retningen vil juni-møtet fremdeles være i spill. Men det skal likevel ikke oppfattes som et sterkt signal fra FOMC, understreker Hov.

Feds rentebeslutning offentliggjøres klokken 20.00 onsdag (norsk tid). Følg med på DN.no.

Følg markedet med DN Investor(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Sjeføkonom: Oljeprisoppgangen er negativ for norsk økonomi  

Storebrand til himmels på børsen

- Dette er vi selvfølgelig ikke tilfreds med

Tirsdag fikk alle de 2.000 ansatte 1,2 millioner av sjefen

Har du fått med deg denne?

Tårer i øyekroken da Oslos siste videosjappe kom til «the end»
DN møtte triste eiere og kunder på Video Nova på Majorstuen på butikkens siste dag: - En æra er forbi.
02:31
Publisert: