Kjerneinflasjonen, utviklingen i konsumprisene justert for energivarer og avgiftsendringer, kom inn på 1,1 prosent i november, svakere enn stigningen på 1,2 prosent som markedet hadde sett for seg.

Det gir markerte utslag i den norske kronen som valutamarkedet velger å sende nedover.

Kronen har svekket seg med over 10 øre mot euro. Da tallene ble lagt frem kostet en euro 9,75 kroner. Nå koster den 9,88 kroner.

Kronen var på sitt svakeste mot euro julaften 2008. Da kostet én euro 10,17 kroner.

En dollar koster 8,38 kroner, mot 8,28 kroner før tallene.

Tror en euro kan koste 10 kroner

– Det er en form for usikkerhet i markedet. Det skal mindre til akkurat nå enn det ellers skal for å påvirke kursen. Både styrke og varighet kan bli litt større enn det den vanligvis er, sier rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken.

Han sier at det virker som at markedet nå bare venter på hva Norges Bank signaliserer på torsdag når sentralbanken legger frem rentebeslutningen. Også den europeiske sentralbanken (ECB) og den britiske sentralbanken (BOE) kommer med rentebeslutning på torsdag. Det samme gjør den amerikanske sentralbanken (Fed) i løpet av uken.

Knudsen sier at kronen vil være i en sårbar posisjon om ikke Norges Bank viser markedet at de tar hensyn til at kronen har svekket seg i det siste.

– Kan vi passere det historiske 10 kroner per euro?

– Ja, det kan vi fort gjøre. Den sannsynligheten er ganske stor hvis inntrykket blir et litt mer moderat bilde, altså hvis man ikke gjør de justeringene i rentebanen som man kanskje skulle forvente, sier Knudsen.

– Sterkere krone

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets sier at de ble overrasket over inflasjonstallene som kom inn mandag.

Magne Østnor.
Magne Østnor. (Foto: Gunnar Lier)

– Det som nok gjør at kronen går så mye er fordi det har dannet seg konsensus om at Norges Bank justerer opp rentebanen. Så kommer det et tall her som setter den opprevideringen litt i spill, sier han.

– Vi er i et klima nå hvor det er ganske skvettent. Så er vi nå i en periode hvor man sjelden får sterkere krone fordi det vanligvis er en ruglete periode på året. Men i motsetning til hva man pleier så tror jeg vil ser en sterkere krone inn mot året, sier Østnor.

Han tror en opprevidering av rentebanen vil være et ganske kraftig signal til valutamarkedet om utsiktene for kronen ikke er så svarte som de har sett ut som.

DNB Markets tror at sentralbanken vil signalisere første renteheving i januar eller mars 2019, mot tidligere juni 2019.

Handelsbanken tror at Norges Bank fremskynder rentebanen med et kvartal. (Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: Happy holidays!
Kjetil Wiedswangs julekalender: I morgen starter jødene sin desemberlysfest, Chanuka. Julen er i ferd med å bli en del av en flerkulturell vinterfestival. Happy Holidays!
01:26
Publisert: