- Svake detaljomsetningstall fra USA bidrar til at markedet utsetter første renteøkning fra Fed ytterligere. Renteøkningen er ikke fult priset inn før i juni 2016, skriver analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i meglerhusets morgenrapport torsdag.

Siden den amerikanske sentralbankens (Fed) siste rentemøte, har det kommet inn flere skuffende nøkkeltall fra USA.

Lavere forbruk

Sist ut var onsdagens detaljhandelstall.

- Det private forbruket er som kjent en viktig faktor bak veksten i amerikansk økonomi. Og forbruket som tok seg opp tidligere i år etter det uvanlig kalde været i vinter, virker nå å dabbe av, skriver valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets i meglerhusets morgenrapport torsdag.

Fra august til september steg detaljomsetningen i USA med kun 0,1 prosent. Justert for bilsalg, bensin og bygningsmaterialer falt omsetningen med 0,1 prosent, påpeker Østnor.

Ifølge økonomene er dette et nøkkeltall som bidrar til at markedet utsetter forventningene til Feds renteheving ytterligere.

Svekket dollar

Dollaren har blitt betydelig svekket mot euro i løpet av de siste dagene.

I skrivende stund må du ut med 1,1487 dollar for en euro. Dette er den svakeste dollaren mot euro siden august.

Også mot kronen er dollaren svekket. Torsdag morgen får du en dollar for 8,04 kroner.

- Det er ned mot nivåer vi ikke har sett siden midten av juli, påpeker Bernhardsen i Nordea.

Beige Book

Onsdag ble også Feds rapport fra regionene, The Beige Book, publisert.

Heller ikke denne ga gode argumenter for en renteheving i år, påpeker Østnor i DNB Markets.

- Aktiviteten fortsetter riktignok å ta seg opp i de fleste distriktene, men den sterke dollaren legger en demper på både industrien og turismen i flere distrikter. Mens den ledige kapasiteten i arbeidsmarkedet fortsetter å avta, er det lite tegn til en bred oppgang i lønnsveksten, skriver han.

Inflasjonstall

Torsdag publiseres amerikanske inflasjonstall for september.

Det er ventet at inflasjonen vil falle fra 0,2 prosent på årsbasis i august til -0,1 prosent i september. Kjerneinflasjonen er ventet uendret på 1,8 prosent.

- Det er i stor grad midlertidige faktorer knyttet til fallet i energipriser som holder inflasjonen nede, skriver Bernhardsen i Nordea Markets.

Meglerhuset venter at inflasjonen vil ta seg opp til to prosent etter at oljeprisfallet forsvinner ut av tallene.

For svak inflasjon var en av hovedårsakene til at Fed ikke hevet renten i september. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Millionkontrakt til Aibel på Sverdrup-feltet

– Nå starter kampen om de digitale bankkundene

Norge ber Russland forklare seg om Syria-asylanter

Se DNTV: Slik fungerer Apple Watch

Slik fungerer Apple Watch
En kort gjennomgang av noen funksjoner.
02:57
Publisert: