Etter måneder med venting og spekulasjoner, ble det torsdag kveld endelig avklart at sentralbanksjef Janet Yellen i Federal Reserve holder den amerikanske styringsrenten uendret nær null.

I sommer hersket en følelse av at «alle» kjente seg sikre på at den første rentehevingen siden finanskrisen i 2008 ville komme i september.

Den siste tidens uro i finansmarkedene verden over gjorde imidlertid flere usikre på Feds avgjørelse. Foran torsdagens annonsering mente markedet det kun var rundt 30 prosent sannsynlighet for heving.

- Fed har ikke vært overmodige eller «trasset» seg til å ta en heving nå, de erkjenner at nå er stor usikkerhet - særlig knyttet til inflasjonsutviklingen, sier makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Kutt i desember

Dermed er det en ny måned som overtar som den heteste med tanke på renteheving.

Både senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand og sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets holder en knapp på at desember blir den nye måneden til tross for at en avgjørelse skal komme også i oktober.

- Jeg tror de venter med rentehevingen til desember, for da de skal de også avholde ny pressekonferanse, Chen til DN.

Den samme begrunnelsen lener Erik Bruce seg på:

- Jeg tror renteøkningen nærmer seg, og det ligger i kortene at de øker i desember, sier han.

Det vil i så fall bety at perioden med nullrente vil være over etter nøyaktig syv år.

Hov i Handelsbanken er noe mer avventende.

- Det er veldig dataavhengig. Om den kommer ved neste korsvei eller i desember er uvisst. I utgangspunktet er det ikke noe i veien for at de tar en heving selv om de ikke skal holde pressekonferanse, sier han.

Sentralbanksjef Janet Yellen sa på torsdagens pressekonferanse at Fed kan kalle inn til pressekonferanse også i forbindelse med rentemøtet i oktober, dersom den mener det er nødvendig.

Reagerte

Til tross for den lave troen på heving, mener Hov markedets reaksjon tydet på at Fed-avgjørelsen var i overkant «mild».

- De fleste aktørene ventet at renten ville blitt holdt i ro. Reaksjonen er likevel at dette er «softere» enn hva markedet hadde ventet, mener Hov.

Han refererer blant annet til at toårig tapsrente, som anses å være den mest «følsomme», umiddelbart gikk ned etter pressekonferansen.

- Fed signaliserer at renten skal opp i løpet av året, men da kun én gang, fremfor to som ble forespeilet tidligere i år, legger Hov til.

Det betyr at renten fremover vil bli liggende på et lavere rentenivå.

- Sammenligner du de nye prognosene med prognosene fra juni, ser vi at banen blir liggende 0,25 punkter lavere gjennom neste år. Fra 2018 og enda lenger ut, blir banen liggende enda lavere. Vi lander nok på en rentebane som er vesentlig lavere enn den som har vært før, tror Hov.

Les også: Federal Reserve holder styringsrenten uendret

Vil du leve lenge? Ta utdannelse!

Dette må du få med deg fra Fed-rentemøtet

Se også:

Slik løper du Oslo Maraton:

Slik løper du Oslo Maraton
Se ekspertens guide gjennom maratonløypa.
01:51
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.