Som ventet gjør den amerikanske sentralbanken ingenting med renten etter det to dager lange rentemøtet som ble avsluttet onsdag ettermiddag lokal tid. Styringsrenten blir liggende nær null, noe Federal Reserve omtaler som "forblir riktig".

I de offentlige fremtidsutsiktene oppgir 15 av 17 medlemmer av rentekomiteen at de forventer å starte og øke de kortsiktige rentene før utgangen av 2015.

Ifølge The Wall Street Journal tyder anslagene på at rentemøtet trekker mot én eller to økninger på 0,25 prosent innen desember.

Det vil bringe styringsrenten opp fra nær null, hvor den har ligget siden desember 2008.

Forrige gang rentekomitémedlemmene oppga sine anslag hellet de mot to rentehevinger innen nyttårsaften. Dagens melding tyder på at de ikke er like trygge på styrken i opphentingen i den amerikanske økonomien.

Tidliger ei år trodde mange analytikere at den første renteheving ville komme på nettopp junimøtet. Men etter en nedkjøling av dem amerikanske økonomien i vinter ble det tydelig at rentehevingen måtte utsettes ytterligere.

Bedring på tre fronter

I sin offentlige uttalelse skriver Fed at økonomisk aktivitet har ekspandert moderat, antall nye arbeidsplasser hadde tatt seg opp og det hadde vært en moderat økning i det private forbruket.

Selv om inflasjonen fortsatt ligger under inflasjonsmålet på to prosent bemerket Fed at energiprisens hadde stabiliserte seg etter å ha drevet inflasjonen nedover en periode.

Ingen av de 17 komitémedlemmene var uenig i beslutningen om å holde renten uendret nær null prosent. Tidligere har det blitt antydet at den første rentehevingen kan komme i september, men det skal være økende uenighet blant medlemmene om hvor tidlig og hvor raskt rentehevingene bør komme, skriver den amerikanske avisen.

Med hensyn til rentebanen er mediananslaget for renter i 2016 justert ned til 1,625 prosent fra marsanslaget på 1,875 prosent. Anslaget for 2017 er justert ned til 2,875 prosent fra marsanslaget på 3,125 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.