Norske ledere og deres angivelig grådighet er gitt skylden for lønnsoppgjør som er gått av skaftet. Grådighetskulturen skal også være årsaken til mannefallet på toppen i norsk næringsliv.

"Det er mange som ikke lenger er opptatt av solidaritet og nøysomhet" klager påtroppende styreformann i Orkla, Finn A. Hvistendahl (bildet) til VG - et par år etter at han fikk med seg en ti millioner kroners fallskjerm da han fikk sparken som DnB-sjef.

Sammenlignet med kolleger i andre land tjener ikke norske næringslivsledere på topp- og mellomnivå spesielt godt De er også moderat avlønnet, sammenlignet med en del norske meglere og forretningsadvokater. Våre ledere tjener ikke spesielt godt i absolutte tall, og enda dårligere målt i forhold til "vanlige inntekter". Man behøver heller ikke å gå til USA eller Storbritannia for å finne lønninger på et helt annet nivå enn det norske toppsjefer jobber for. Det holder med en sving til Sverige og Danmark.

Med unntak av en håndfull fattige land - der alle er omtrent like pengelens - er Norge sannsynligvis det land i verden der det er minst forskjell på fattig og rik.

Dermed kan det med en viss rett hevdes at det ikke er norske sjefer som skiller seg ut med sin grådighet, men at det norske folk er spesielt, fordi man ikke orker å se at vellykkede ledere får godt betalt.

Å tro at misunnelsen er en nasjonal karaktersvakhet, og at denne er årsaken til mannefallet blant toppene i norsk næringsliv, det er likevel for enkelt.

Det er her feigheten kommer inn i bildet.

Årsaken til at menn som Åge Korsvold i Storebrand/Orkla og Bjørn Stordrange i Oslo Sporveier - pluss mange med dem - har mistet makt og posisjon, skyldes ikke betalingen de har fått for sine tjenester. Årsaken er at de, eller deres arbeidsgivere, har gjort avlønningen for lite gjennomskinnelig. Bevisst eller ubevisst har de skapt inntrykk av at lønnsavtalene ikke tåler dagslys.

Å stå for protestantiske, nøysomme dyder, avkrever respekt. Å kreve en høy lønn for stort ansvar er ikke suspekt.

Å spille nøysom lutheraner utad, men så ordne store tillegg i håp om at ingen legger merke til saken, det er feigt.

I Norge er det dessuten svært lite karrierefremmende.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.