– De siste fem årene har vært en fantastisk reise, men vi er fortsatt i startgropen, sier gründer og administrerende direktør Kim Humborstad.

I 2010 ble fire av 300 gründerselskaper plukket ut av Forskningsparken i Oslo til å være med på det nordiske gründerprogrammet Accelerace. Selskapene ble vurdert til å være de fire som hadde størst sjanse for å få kommersiell suksess.

 

DN fulgte selskapene gjennom ett år i en gründerserie. Fem år etter har ett av selskapene oppnådd suksess, ett har opplevd å bli saksøkt av investeringspartneren, ett fikk kun lansert en del av teknologien sin, fordi «ingen» forsto hele teknologien, og ett venter fortsatt på å få ferdig en prototyp.

Suksess med fingeravtrykk

På et kontor i den gamle posthallen i Oslo sentrum sitter et knippe ansatte i biometriselskapet Zwipe.

Selv om kontorene ikke er prangende, er det lang vei fra kontorplassen Kim Humborstad og medgründer Joakim Egseth Solberg delte med tre andre gründerselskaper i Innovasjonsparkens lokaler vest i Oslo for fem år siden. Da levde selskapene på stipender fra Innovasjon Norge og tok ikke ut lønn.

Nå har Zwipe, som tidligere het Origo ID, 16 ansatte og kontorer i USA. Selskapet har fått en rekke gründerpriser de siste årene, men viktigere enn priser er det at Humborstad og de andre har fått på plass finansielle partnere og støttespillere som har gjort at selskapet nå har kunder over hele verden.

– Det har vært flere viktige milepæler. Den viktigste var da MasterCard ble en av partnerne til Zwipe i 2014 og startet et pilotprosjekt for å lage verdens første kontaktløse kredittkort med innebygd fingeravtrykkssensor, sier Humborstad.

Fikk 40 millioner

En ny viktig milepæl skjedde 13. oktober i år. Da gikk den det kinesiske teknologigiganten Kuang-Chi Group inn med 40 millioner kroner. Selskapet eier nå 20 prosent av selskapet.

– Det har vært en kjempespennende prosess. Vi har jobbet med dette siden tidlig i år, sier Humborstad. Flere aksjonærene inn, betyr mindre aksjeandel på ham. Humborstad sitter nå igjen med en eierandel på 18 prosent av selskapet.

– Jeg vil heller sitte med en liten andel i noe som blir stort, enn en stor andel av noe som er lite, sier han. Den andre gründeren er ikke lenger aktivt med i selskapet, men sitter fortsatt med en liten eierandel.

Hva er det med deg som gjør at du lykkes som gründer?

– Jeg har jo egentlig litt risikoaversjon, jeg. Men vi har klart å få på plass et godt team og har gode partnere. Vi er ansatte fra ni nasjoner i alle aldre. Det viktigste er kompetansen de innehar, sier Humborstad.

To av tre faller fra

Zwipe er det eneste selskapet fra de fire som deltok i gründerprogrammet som kan vise til en suksess. Tall fra SSB viser at overlevelsesraten for gründerbedrifter er relativt lav. Kun en av tre bedrifter er i aktivitet etter fem år blant de bedriftene SSB undersøkte. Det er heller ikke slik at selskaper som mottar støtte eller er med i gründerprogrammer gjennom Innovasjon Norge har noen større sjanse for å overleve etter fem og ti år, ifølge en rapport forsker Erik Fjærli sammen med flere publiserte i august.

– Det er ingen støtte for at gründerprogrammer gjennom Innovasjon Norge gir økt overlevelsessannsynligheten etter fem år sammenlignet med selskaper som ikke er med i slike programmer, sier Fjærli. Fjærli understreker at overlevelsesrate egentlig er en litt dårlig indikator for mindre bedrifter.

– Det ligger i kortene at i denne gruppen skal mange dø. Det er underliggende her er jo at det er en form for markedssvikt, og derfor må staten gå inn med penger, sier Fjærli.

«Englene» med i styret

Snublesteinen for mange gründerselskaper er nettopp å få finansiering fra andre kilder enn staten. Såkalte «business angels» - investorer som investerer i nyetablerte vekstselskaper- er det ikke mange av.

Zwipes Kim Humborstad sier en av suksessfaktorene for Zwipe er at de fikk med seg investorer på et tidlig tidspunkt som fortsatt er med, og som fortsatt sitter i styret. Eiendomsutvikler Lars F. Windfeldt i Winta Eiendom er en av dem. Han har rundt 9,5 prosent eierandel i selskapet.

To hovedkrav for å investere

– Jeg har vært privatinvestor rettet mot tidligfase- og vekstselskaper i veldig mange år. Men da jeg investerte i Zwipe i 2011 var det første gang på 15 år jeg gikk inn i et slikt selskap. Det å investere i vekstselskaper er ekstremt arbeidsintensivt, og risikoen er veldig høy. Men da jeg likevel bestemte meg for å gå inn i Zwipe, var det fordi forretningsideen og gründerteamet var så utrolig sterkt. Selv om de var veldig unge, ga de et solid inntrykk, sier Windfeldt.

Han sier Zwipe tilfredstilte de to hovedkravene som er viktig for å investere.

– Det ene er at du må «fiske i rett elv». Det hjelper ikke hvor gode gründerne er og hvor erfarne investorene er, hvis forretningsideen ikke er riktig timet i forhold til en del megatrender. I 2011 var interessen for biometri som identifiseringsmetode sterkt økende. Zwipes produkt var riktig timet. Det andre er at hvis Zwipes forretningsmodell lykkes, så kan den skaleres til å bli en global business, sier Windfeldt.

Går mot børs

Windfeldt har ingen planer om å selge seg ut av selskapet, selv om kinesiske eiere er på vei inn.

– Mine vurderinger er at Zwipe har passert viktige milepæler de siste 1-2 årene som viser at de leverer på den strategien de lagde i 2011. Dette kan bli et betydelig internasjonalt selskap, sier Windfeldt.

Styret i Zwipe vurderer nå børsnotering av selskapet i løpet av de to neste årene.

Slik gikk det med de andre:

Olav Rindal (77) og Trond Halden (53) satset på feil partnere – og tapte penger

Pål Kristian Levang (43) ga opp å hente inn kapital – men har bygd selskapet med støtte fra familie og venner

Siv Rita (40) og Lene Eriksens (38) endte i retten – og trenger kapital

Nå skal alle kunne booke sitt private band

I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Hvor finner du artistene som er flinke nok til å kunne spille i bryllupet ditt, men samtidig ukjente nok til at du kan ta deg råd til dem? Inspirert av delingsøkonomien vil Lydelig vil koble usignerte artister med spillejobber.

Les mer her.

Nå kan du booke ditt private band
I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
01:07
Publisert:

Kim kjører Uber, leier ut rom på Airbnb og har startet et vaskeselskap uten ansatte

Sjokkerende lave tall: Kvinneandel på 0,99 prosent blant norske teknogründere

Gründerblogg: Derfor bør din neste idé IKKE være en app(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.